ua en ru

Кабмін не планує скасовувати акциз на нафтопродукти, - Азаров

Кабінет міністрів України не планує скасовувати сплату акцизу на нафтопродукти. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, відповідаючи на запитання користувачів на своїй сторінці в Facebook.

"Такий податок існує в усіх європейських країнах, він в Україні однин з найнижчих, і саме він формує основні доходи дорожнього фонду, за рахунок якого будуються і ремонтуються дороги. Якщо ми скаржимося на поганий стан доріг, то саме тому, що ми на дороги витрачаємо значно менше, ніж в будь-якій європейській країні, тобто низькі акцизи на нафтопродукти формують і низькі доходи Фонду дорожнього будівництва", - заявив Азаров.

Також він зазначив, що ціни на бензин з усіх навколишніх Україну країн нижчі тільки в Росії та Білорусі.

"Останнім часом у Росії ціни на бензин підняли, і вони майже наблизилися до наших. Адже не слід забувати, що нам Росія продає нафту за світовою ціною, знімаючи, до того ж, ввізне мито в розмірі більше 400 дол. за т. Ось і порахуйте: приблизно 650 дол. варто т нафти, додайте сюди 400 дол. мита, додайте сюди ще й транспортні витрати. І ми з вами отримаємо результат: одна тонна коштує приблизно 1 тис. 200 дол. Плюс інші накладні витрати. А тепер ви самі можете легко порахувати, яка частка акцизу закладена у вартості 1 л палива", - зазначив Азаров.

Він підкреслив, що уряду вдається підтримувати стабільні ціни на бензин, незважаючи на досить значні коливання світових цін на нафту.

"Ми повинні мати постійний запас палива і бути максимально адаптованими до коливань цін на світових ринках", - заявив Азаров.