ua en ru

Кабмін має продати націоналізовані "Укргазбанк" і банк "Київ"

У листопаді Кабінет міністрів України має прийняти рішення про продаж належних йому акцій націоналізованих установ - "Укргазбанку" і банку "Київ". "Родовід Банк" як санаційна установа забере їх проблемні активи. Експерти вважають, що продати кредитні установи можна, питання тільки в ціні. За оцінкою експертів, з витрачених на порятунок банківської системи 22 млрд грн держава в 2013-2014 роках чи може виручити хоча б п'яту частину, пише "Комерсант-Україна".

Держава почала підготовку до продажу націоналізованих банків. Згідно з указом Президента N128, у листопаді прем'єр-міністр і Мінфін повинні прийняти рішення про продаж пакетів акцій цих установ. Мова йде про "Укргазбанк" (92,99% акцій) і банку "Київ" (99,94%). Оскільки "Родовід Банк" (99,99%) є санаційною установою, у нього будуть передані проблемні активи перших двох банків. Це повинно відбутися через три місяці після вступу в силу поправок до Податкового кодексу щодо роботи з проблемними активами санаційного банку. Однак точна дата цієї події невідома, оскільки відповідний законопроект, хоча і був поданий ще 18 грудня, ще не прийнятий. Фактично заявлена ​​схема означає відмову від ідеї колишнього глави Нацбанку Сергія Арбузова приєднати банк "Київ" до Укргазбанку.

У цих банках вчора не змогли прокоментувати свій майбутній продаж.

Мінфін почав рекапіталізацію проблемних банків в липні 2009 року, вклавши з тих пір в їх капітал 22,76 млрд грн: "Родовід Банк" отримав 9,8 млрд грн (близько 6 млрд грн пішло на виплату вкладів клієнтів Укрпромбанку), "Укргазбанк" - 9,4 млрд грн, "Київ" - 3,56 млрд грн. Істотні кошти списано: збиток "Родовід Банку" сумарно за 2009-2012 роки склав 9,8 млрд грн, "Києва" - 3,2 млрд грн, "Укргазбанку" - 6,9 млрд грн, хоча в 2012 році він отримав прибуток у розмірі 1,1 млрд грн.

Згідно з прийнятим в минулому році закону №4524-17, націоналізовані установи можуть бути продані тільки стратегічним інвесторам. При цьому їх колишні власники не зможуть бути покупцями. Радник для продажу націоналізованих банків повинен бути відібраний вже в травні. Експерти вважають, що продати націоналізовані банки не складно - є як внутрішні, так і зовнішні потенційні покупці. "У Укргазбанку досить великий обсяг ліквідності і немає особливих проблем для його розвитку. Тому він може претендувати на ефективний продаж. А гідність банку "Київ" полягає тільки в тому, що його власником є ​​держава", - говорить головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт -Рейтинг "Віталій Шапран.