ua en ru

Кабмін має намір скасувати митні і податкові пільги на імпорт енергоефективних товарів

Кабмін має намір скасувати митні і податкові пільги на імпорт енергоефективних товарів Фото: Кабінет міністрів

Дані нововведення будуть сприяти розвитку вітчизняного виробництва енергоефективного обладнання

Кабінет міністрів України з метою розвитку вітчизняного виробництва енергоефективного обладнання має намір до 2016 року розробити проект закону щодо скасування митних і податкових преференцій під час ввезення на митну територію України такого устаткування, техніки та комплектуючих. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

зокрема таких заходів передбачено "Національним планом дій з енергоефективності до 2020 року", який був розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та затвердженому розпорядженням Кабінету міністрів №1228-р від 25 листопада, текст якого оприлюднений на веб-сайті уряду.

Згідно з урядовою оцінкою, завдяки скасування таких пільг, результатом стане правове забезпечення розвитку вітчизняного виробництва енергоефективного обладнання шляхом забезпечення рівних економічних умов господарювання при реалізації енергоефективних проектів в Україні.

Крім цього, у частині нормативно-правового забезпечення розвитку сфери енергоефективності "Нацпланом енергоефективності-2020" передбачена до кінця 2015 року і в 2016 році відповідно розробка проекту урядової постанови про затвердження технічного регламенту енергетичного маркування кондиціонерів повітря та телевізорів.

Як наголошується в документі, виконавцями зазначених заходів визначено Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Мінрегіон і Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

Крім цього, як відзначають в Держенергоефективності, прийняття Україною "Нацплану енергоефективності-2020" є також одним з основних зобов'язань країни в рамках імплементації директиви 2006/32/ЄС щодо енергетичної енергоефективності кінцевого використання енергії та енергетичних послуг, а імплементація зазначеної директиви ЄС передбачена Угодою про асоціацію в рамках реалізації договору про створення Енергетичного співтовариства. Однією з цілей даного плану до 2017 року є скорочення внутрішнього енергоспоживання на рівні 5% від середнього показника такого енергоспоживання в 2005-2009 рр ..

Нагадаємо, Кабінет міністрів України у рамках Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року" розраховує в 2016-2019 роках впровадити 100%-й комерційний облік споживання природного газу, теплової енергії та води в будівлях бюджетних установ та житлових будинках.