ua en ru

Кабмін може дозволити ввозити 10 млн т нафти без сплати ПДВ, - джерело

Уряд України розглядає можливість встановлення квоти на ввезення нафти для переробки на українських НПЗ без сплати ПДВ. Обсяг може скласти близько 10 млн т на рік. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило високопоставлене джерело в департаменті нафтової і нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

"Міністерство економічного розвитку і торгівлі не проти ввести мита на імпортовані в країну нафтопродукти. Однак якщо ми введемо їх без спеціального розслідування, то можемо порушити умови членства у Світовій організації торгівлі, - пояснив співрозмовник видання. - Розслідування ж буде йти мінімум півроку, а нафтопереробні заводи потрібно завантажити вже зараз. Для того щоб забезпечити це завантаження, ми плануємо скасувати ПДВ на нафту". Співрозмовник видання пояснив, що Мінекономрозвитку в цілому не проти цієї ініціативи. Оскільки весь обсяг ПДВ, який отримає бюджет цього року, оцінюється в 1-1,2 млрд грн, саме стільки має бути перераховано в разі імпорту запланованого обсягу азербайджанської сировини на Кременчуцький НПЗ "Укртатнафти". "Кабміну важливо завантажити нафтопереробні заводи, адже нинішні умови створюють ідеальні можливості для експансії на внутрішній український ринок російського "Газпрому", що негативно вплине на позиції України на переговорах про ціну природного газу", - говорить співрозмовник видання. Раніше російський "Газпром" оголосив про плани по створенню мережі АЗС в Україні.

Інформацію Міненерго підтвердило виданню джерело в Кабміні. "Така ініціатива дійсно розглядалася сьогодні (19 червня) на окремій нараді в Кабміні". У прес-службі уряду вчора підтвердили, що у вівторок пройшла нарада за участю представників Міненерго, Мінфіну і Мінекономрозвитку з питання створення умов для забезпечення роботи українських НПЗ. У прес-службі Міненерго коментувати введення пільг на імпорт нафти не стали. Раніше глава Мінекономрозвитку Петро Порошенко заявив, що міністерство почало повторне розслідування з питання введення мит на імпорт нафтопродуктів. Це сталося через зупинку Лисичанського НПЗ (належить ТНК-ВР), що не витримав конкуренції з імпортними нафтопродуктами з Білорусі та Росії.

Президент ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Володимир Жмак позитивно оцінює спроби уряду завантажити НПЗ. "Уряд повною мірою усвідомив ті наслідки, які несе в собі нинішня криза української нафтопереробної галузі, - каже він. - Що стосується обсягу, то тільки для ЛИНІК необхідно близько 5 млн т. Це рішення носить короткостроковий характер, а галузь потребує системних і стратегічних рішеннях для виходу з кризи". У прес-службі ВАТ "Галичина" відзначають, що скасування ПДВ дозволить дещо стабілізувати ситуацію і знизити ціни: "Завдяки завантаженню НПЗ вони будуть змінюватися щомісяця, а не тижні, як зараз у імпортерів".

На думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, для того щоб ініціатива уряду хоча б трохи стабілізувала ціни, необхідно створити умови для конкуренції між виробниками нафтопродуктів. Квоти слід розподіляти справедливо і рівномірно між усіма НПЗ, які простоюють. "Тоді ми дійсно отримаємо більш дешеві нафтопродукти. Якщо ж всі квоти забере єдиний працюючий сьогодні Кременчуцький НПЗ, а решта навіть не будуть запущені, ціни залишаться колишніми, і сенсу у скасуванні ПДВ не буде", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Нагадаємо, річний обсяг споживання нафти в Україні становить близько 16 млн т. Постачання російської нафти на НПЗ України скоротилися в 2011 р. порівняно з 2010 р. на 21,5% - до 4,67 млн т. В цілому НПЗ отримали 8 млн 453 тис. т нафти, що на 15% менше, ніж в 2010 р.