ua en ru

Кабмін ініціює зниження податку на прибуток з 19% до 18%

Кабінет міністрів України ініціює зниження податку на прибуток з 19% до 18%. Про це сьогодні на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

Кабінет міністрів України ініціює зниження податку на прибуток з 19% до 18% в держбюджеті-2014. Про це сьогодні на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми прийняли рішення запропонувати Верховній Раді на наступний рік скоротити на 1% податок на прибуток. Це важке рішення, але воно буде стимулюватись вкладенням коштів на модернізацію підприємств", - сказав Азаров.

Разом з тим глава уряду не згадав про можливе перенесення або яке-небудь зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ). Як відомо, в редакції діючого Податкового кодексу передбачено пониження в 2014 році ставок ПДВ з 20% до 17% і податку на прибуток з 19% до 16%.

Нагадаємо, в попередньому проекті держбюджету не було передбачено зниження ставок ПДВ до 17% та податку на прибуток до 16%.

Згідно з проектом, у 2014 р зниження ставок ПДВ до 17% та податку на прибуток до 16% не планувалося. Тобто до 1 січня 2015 р. вони повинні були залишитися на нинішньому рівні -20% і 19% відповідно. Внесення таких змін є порушенням норм бюджетного та податкового законодавства. Про незаконність такої процедури неодноразово заявляв і Конституційний суд.

Зазначимо, також прем'єр сьогодні заявив, що домовленості, досягнуті за підсумками візиту Президента Віктора Януковича 17 грудня до Москви (Росія), дозволяють сьогодні прийняти державний бюджет-2014.

"Досягнуті домовленості дають можливість прийняти бюджет соціального розвитку", - зазначив Азаров.

За його словами, до зазначених домовленостей прийняття держбюджету було "абсолютно неможливим", і у країні настав би колапс.