ua en ru

Кабмін і НБУ затвердили план заходів на 2014 р. із запобігання відмиванню доходів

Кабінет міністрів України і Національний банк України затвердили план заходів на 2014 р. із запобігання відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Про це йдеться в постанові Кабміну та НБУ № 971 від 25 грудня 2013 р.

Кабмін та НУ постановили затвердити план заходів на 2014 р. із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та доручили міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади надсилати щокварталу до 10 числа наступного місяця Державній службі фінансового моніторингу інформацію про виконання плану заходів, затвердженого цією постановою, для подання щокварталу до 25 числа наступного місяця звіту Кабміну та НБУ.

Так, Кабмін та Нацбанк доручив Держфінмоніторингу, Мінекономрозвитку, Мінінфраструктури, Мін'юсту, Мінфіну, МЗС, МВС, Міндоходів, Держфінінспекціяї, СБУ (за згодою), НКЦПФР (за згодою), Нацкомфінпослуг (за згодою), Національній асоціації банків України (за згодою), Асоціації українських банків (за згодою), Лізі страхових організацій України (за згодою), Професійній асоціації реєстраторів і депозитаріїв (за згодою) до IV кварталу 2014 р. забезпечити узагальнення інформації про виявлені схеми легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, для використання з метою запобігання вчиненню зазначених злочинів та довести її до відома суб'єктів первинного фінансового моніторингу шляхом розміщення на офіційних веб-сайтах відповідних суб'єктів державного фінансового моніторингу.

Також Кабмін доручив Держфінмоніторингу, Мінекономрозвитку, Мінінфраструктури, Мін'юсту, Мінфіну, МВС, Міндоходів, НБУ, СБУ (за згодою), НКЦПФР (за згодою), Нацкомфінпослуг (за згодою) до IV кварталу 2014 р. вдосконалити методику проведення національної оцінки ризиків за результатами опрацювання рекомендацій групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF) щодо проведення оцінки ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму на національному рівні та вивчення міжнародного досвіду.

Крім того, уряд доручив Держфінмоніторингу, МВС, Міндоходів, СБУ забезпечити у зовнішньоекономічній діяльності запобігання незаконному перерахуванню коштів за кордон, що здійснюється фізичними особами та суб'єктами господарювання через офшорні зони, у тому числі з використанням "компаній-оболонок", проведення перевірок наявності реєстрації та діяльності іноземних контрагентів шляхом обміну інформацією з відповідними органами іноземних держав, використання міжнародних баз даних.
Також уряд доручив Держфінмоніторингу протягом року забезпечити функціонування єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинних шляхом, або фінансуванню тероризму.
Крім того, Кабмін та НБУ доручили профільним органам державної влади зжити заходів, спрямованих на виявлення фактів незаконної торгівлі людьми, зброєю, наркотиками, підакцизними товарами, дисками для лазерних систем зчитування, зайняття гральним бізнесом, незаконного використання інсайдерської інформації, маніпулювання на фондовому ринку щодо запобігання легалізації (відмивання) доходів, одержаних від таких злочинів.

Також протягом року будуть вжиті заходи, спрямовані на виявлення фактів кіберзлочинності та запобігання легалізації доходів, одержаних від здійснення кіберзлочинів та заходи, спрямовані на виявлення та припинення протиправної діяльності "конвертаційних центрів" та підприємств з ознаками фіктивності, задіяних у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванні тероризму.

Також уряд доручив органам державної влади проводити роботу з підготовки та укладення міжнародних договорів про співробітництво з питань протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.
Крім того, уряд доручив Держфінмоніторингу та Нацбанку забезпечити супроводження у Верховній Раді України проекту закону України "Про внесення змін до закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму".