ua en ru

Кабмін хоче ввести для нафтохіміків нульовий акциз на нафтопродукти та скраплений газ з 1 січня 2014 р

Кабінет міністрів України на засіданні 4 вересня 2013 р. ухвалив законопроект, відповідно до якого передбачається прийняти зміни до Податкового кодексу України і з 1 січня 2014 р. ввести для нафтохіміків нульову ставку акцизного збору на нафтопродукти та зріджений газ, які вироблені в Україні та постачаються на підприємства суміжної галузі. Про це повідомляє інформаційно-аналітичний бюлетень Кабміну.

Відповідні зміни ініціювало Міністерство фінансів.

"Незважаючи на те, що фіскальне навантаження на українських нафтохіміків буде знижено, це не призведе до скорочення надходжень до державного бюджету. Навпаки - вони зростуть за рахунок більш активної та ефективної роботи підприємств галузі", - йдеться у повідомленні.

З нафтопродуктів у нафтохімічному виробництві використовуються легкі та важкі дистиляти, які отримують на різних стадіях перегонки нафти на нафтопереробних заводах. Наразі нульова ставка акцизного збору діє тільки для легких дистилятів.

Також в цій категорії оподаткування немає зрідженого газу. Тому продукція, у виробництві якої використовуються такі речовини, хоча і не поступається за якістю зарубіжним аналогам, але менш приваблива для споживачів за ціною. Це заважає збільшувати завантаження потужностей на українських нафтохімічних підприємствах, підвищувати їх конкурентоспроможність і нарощувати прибуток.

"Ініціатива Мінфіну не лише забезпечить здешевлення сировини і диверсифікацію джерел її постачання, але й залучить додаткові інвестиції на підприємства - їх виробництво стане більш рентабельним , а значить, підвищиться віддача від вкладених коштів у його розвиток ", - йдеться у повідомленні.

Це створить передумови для збільшення завантаження наявних в Україні потужностей із переробки пропілену, бензолу, вінілхлориду, полівінілхлоридної смоли, поліетилену.

Крім того, у вітчизняних нафтохіміків з'явиться можливість взагалі відмовитися від імпорту необхідної сировини.