ua en ru

Кабмін до 2020 р. планує виділити 4,66 млрд грн на скорочення обсягів сміття в Україні

Кабінет міністрів України до 2020 р. планує виділити з державного і місцевих бюджетів 4,66 млрд грн на скорочення обсягів сміття в Україні. Проектом закону "Про затвердження загальнодержавної програми поводження з відходами на 2013-2020 рр.", схваленим вчора урядом, має в розпорядженні "Комерсант-Україна".

У Міністерстві екології та природних ресурсів від коментарів відмовилися, а в пояснювальній записці до документа необхідність його розробки пояснена екстремальною тенденцією зростання обсягів відходів. У розрахунку на одну особу за рік в Україні утворюється в середньому 9 т побутового сміття, при середньому для Європи показнику в 5,5-6 т.

Фінансування програми має скласти 4,66 млрд грн, у тому числі 3 млрд грн з місцевих бюджетів. За кілька місяців до закінчення поточного бюджетного року Мінприроди розраховує на фінансування з казни на суму 300,7 млн грн, з місцевих бюджетів - 465 млн грн. Враховуючи, що цей закон повинен прийняти парламент, виконання програми розпочнеться не раніше наступного року, та й то лише якщо необхідні кошти закладуть у бюджет.

У 2013-2015 рр. ставка буде зроблена на ліквідацію найбільш екологічно небезпечних об'єктів зберігання токсичних відходів, скорочення обсягів сміття. Буде реконструйовано 16 з 18 ветеринарно-санітарних заводів, щоб не допустити загострення епізоотичної ситуації. Плануються роботи зі знешкодження ртутьвмісних відходів на підприємстві "Радикал" (держбюджет витратить 60 млн грн), створення мобільних і стаціонарних установок з переробки та знищення хімічних засобів захисту рослин (17,8 млн грн), медичних відходів (35 млн грн). Непридатних пестицидів на початок 2012 р. було 14 тис. т, медичних відходів утворюється 350 тис. т на рік.

Другий етап - 2016-2020 рр. - передбачає створення сучасної інфраструктури збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторсировини. У цей період буде побудовано 2 комплексу по утилізації зношених шин, 5 заводів для знищення непридатних до використання транспортних засобів, 4 сміттєпереробних комплексу (3 з них - уже у 2014 р.), 31 сортувальна лінія. Будуть закуплені 640 сміттєвозів і 35 тис. контейнерів для роздільного збору побутових відходів. Тільки на будівництво заводів необхідно 625 млн грн. Держагентство з інвестицій та управління нацпроектами зараз приймає заявки інвесторів на участь у проекті "Чисте місто", в рамках якого в 10 містах планується за приватні гроші побудувати 10 сміттєпереробних заводів вартістю 320 млн євро.

За словами одного з учасників ринку, будівництво одного заводу потужністю переробки 40 тис. т на місяць обійдеться в 70-80 млн євро. "В Україні три іноземних інвестора: австрійський Ave, французька Veolia, німецький Remondis. Але немає ні одного оператора, який би не хотів продати цей бізнес в Україні", - сказав співрозмовник "Комерсант-Україна" в одній з компаній. Запропонована програма залишиться декларацією про наміри, якщо держава не піде на перегляд тарифу на вивезення та утилізацію сміття, вважає він. У Польщі тариф становить приблизно 30 грн з людини, чого вистачає на вивіз, утилізацію, амортизацію обладнання, зарплати і прибуток. За словами голови правління асоціації підприємств сфери поводження з відходами "Чиста країна" Віктора Ржоткевича, тариф у Києві в середньому становить 6 грн на місяць з людини. При середній нормі накопичення сміття 2,3 кубометра на рік, вартості поховання та логістики тариф має становити мінімум 20 грн. "Це те, що під силу платити українцю і мало-мальськи може поліпшити стан з відходами. Крім тарифу, компенсатором може стати збір з упаковки. Його будуть платити ті, хто більше споживає таких товарів", - додає він.