ua en ru

До середини 2013 р. у Китаї можлива банківська криза, - Fitсh

Імовірність банківської кризи в Китаї до середини 2013 р. оцінюється в 60%, попереджає міжнародне рейтингове агентство Fitсh, передає РБК daily з посиланням на Bloomberg.

Серед основних причин можливої системної кризи, аналітики Fitсh називають зростання обсягів кредитування і різке подорожчання нерухомості в країні.

Зокрема, старший директор Fitch Річард Фокс пояснив, що під системною кризою розуміється необхідність суттєвої докапіталізації всієї банківської системи і велика кількість дефолтів місцевих фінансових організацій. За його словами, ці висновки були зроблені на підставі макро-пруденціального індикатора (MPI), показники якого раніше успішно сигналізували про проблеми в банківських системах Ісландії та Ірландії.

Варто відзначити, в 2009-2010 рр. банки КНР надали іпотечні позики на рекордні 2,7 трлн дол. В середньому зростання обсягу кредитування за цей період склало 18,6%. Влада Китаю регулярно вживає заходи з посилення монетарної політики, спрямовані на скорочення темпів зростання кредитування, а також на зниження цін на нерухомість.

У свою чергу, виступаючи на що відкрилася в минулу суботу щорічної сесії Всекитайських зборів народних представників, прем'єр Держради КНР Вень Цзябао пообіцяв посилити заходи по охолодженню ринку нерухомості. Зокрема, уряд збирається протягом найближчої п'ятирічки побудувати 36 млн кв.м соціального житла (майже 200 млрд дол. на фінансування цієї програми уряд виділить вже цього року), що, за прогнозами, призведе до падіння цін у приватних забудовників і знизить «соціальну напруженість» у країні.