ua en ru

Вилучена на Волині партія контрабандних сигарет виявилася українського виробництва, - джерело

Контрабандна партія цигарок "Мінськ", вилучена на Волині, виявилася українською продукцією. До такого висновку прийшли фахівці Державної фіскальної служби, прикордонної служби та СБУ, які здійснювали операцію по затриманню незаконного вантажу.

Сигарети "Мінськ", як з'ясувалося, були виготовлені на Львівській тютюновій фабриці. Вантаж був затриманий 9 липня міжвідомчою групою і оперативним підрозділом прикордонної служби спільно з СБУ.

Як повідомили джерела прикордонників, львівські сигарети були зроблені для поширення в мережі Duty free з забороною реалізації на території України. Однак, за словами джерела, сьогодні на внутрішньому українському ринку реалізується дуже багато цієї продукції без акцизу, за мінімальною вартістю, з подальшим транспортуванням в країни ЄС. Як зазначається, контрабанда здійснюється злочинцями через кордони Закарпаття, Львівської та Волинської областей.

Відомо, що основний акціонер Львівської тютюнової фабрики проживає в одному будинку з начальником відділу СБУ по Закарпаттю - Іваном Рудницьким, який, за інформацією оперативників, контролює разом з Анатолієм Максимчуком незаконне переміщення вантажу з території Закарпаття в Європу.

За даними джерела, "схема показує зацікавленість окремих чиновників з СБУ: Артюхова Юрія Борисовича, Аркуша (заступника керівника главку "К"), Івана Рудницького (глава відділу "К" по Закарпаттю), які ніяких дій зі знешкодження злочинного угруповання і припиненню контрабанди на мільярди гривень не здійснили".

Раніше народний депутат фракції "Народний фронт", член комітету з питань національної безпеки і оборони Тетяна Чорновол вже піднімала питання контрабанди.

"Заступник голови Служби безпеки України, начальник головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Юрій Артюхов "кришує" контрабанду, спираючись на посадах людьми Януковича", - заявила вона.

Президент України Петро Порошенко своїм наказом зняв Артюхова з посади 19 червня 2015 року, але він поновився на посаді через рішення Окружного адміністративного суду Києва 22 червня 2015 року.

Через події в Мукачевому активісти і силовики висловили вимоги звільнити корупціонерів і покарати винних у розвитку системи контрабанди в західній Україні.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що зазначена проблема має бути вирішена кардинальними методами.

"Мені соромно за свою державу, нас за кордоном ненавидять. Це має бути вирішено рішучими методами - відставка начальника міліції, прокурора, начальника митної служби області, СБУ. Всі нардепи західних областей, де є контрабанда, повинні скласти повноваження", - заявив Москаль.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак у свою чергу зазначив, що в ході розслідування буде дане визначення мафіозним структурам області.

"Що має зробити держава для припинення війни за потоки контрабанди? Реалізувати комплекс заходів, в тому числі кадрові рішення прийняти в максимально короткі терміни, почати організацію спільних митних постів на державної кордоні з країнами Європейського союзу", - заявив він.