ua en ru

Винахіднику інноваційної упаковки 14 серпня виповнилося б 60 років

Винахіднику української інноваційної "твіст" - упаковки Олександру Галкіну 14 серпня 2013 р. могло б виповнитися 60 років. Завдяки його зусиллям, Україна стала одним з провідних постачальників сучасної гнучкої упаковки не тільки в країни Центральної та Східної Європи, Росії та інших країн СНД, повідомляє прес-служба Союзу хіміків України.

"Кандидат технічних наук, заслужений працівник промисловості України, член Правління Європейської Асоціації глибокого друку (ERA), член Колегії Київської міської державної адміністрації, кавалер орденів "За заслуги" I II і III ступеня, Олександр Галкін створив унікальний науково-виробничий комплекс з виготовлення пакувальних матеріалів європейських стандартів якості. Зокрема, він був автором української "твіст"-плівки, яка стала альтернативою екологічно шкідливим і менш практичним ПВХ-матеріалами", - йдеться в повідомленні.

Плівка була створена за участю Інституту хімії високомолекулярних сполук, Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії, Інституту прикладних проблем фізики і біофізики НАН України, Інституту екогігієни і токсикології імені Л.І. Медведя. Матеріал мав унікальні властивості за рахунок більшої кількості шарів і оптимальної комбінації полімерів. "При цьому, новий матеріал міг бути тонше людського волосся, мав чудові характеристики еластичності, гладкості, прозорості, блиску. Ключовою властивістю синтезованого матеріалу був так званий "твіст-ефект" - скручена за короткий час плівка зберігала придбану форму", - додають у Союзі хіміків.

У 2013 році спільним рішенням Союзу хіміків і ЦР працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України, Олександр Галкін нагороджений "Знаком пошани за заслуги перед хімічною галуззю України".

10 травня 2013 р. Олександр Галкін трагічно загинув. Компанія "Укрпластик", якою він беззмінно керував з 1997 р., прийняла рішення про затвердження іменної стипендії Олександра Галкіна для талановитих і захоплених наукою студентів Національного університету харчових технологій.

За даними компанії "Укрпластик", на сьогоднішній день вона забезпечує гнучкими пакувальними матеріалами транснаціональні компанії Danone Lactalis, Nestle PepsiCo, Tchibo, Mondelez (Kraft Foods) і вітчизняні підприємства харчової промисловості, у тому числі виробників макаронів, молокопереробної, кондитерської, масложирової та інших галузей .

Український виробник входить до ТОП-20 європейських компаній даного профілю.