ua en ru

Змінити ситуацію в охороні здоров'я можна повною зміною команди Квіташвілі, - експерти

Будь-які імітації змін на ґрунті підміни понять призведуть не тільки до подальшого падіння рейтингу глави держави, але і до повного розчарування українців у самій ідеї реформ у такій важливій сфері, як медицина. Такої думки дотримуються експерти фармацевтичного ринку, чиї думки зібрав діловий портал "Капітал".

За словами експертів, в галузі все голосніше звучать заяви про те, що політики повинні відмовитися від квотного принципу призначення глави МОЗ, обравши на цю посаду професіонала.

"Принцип політичної квоти, за яким на свої посади були призначені міністр МОЗ Квіташвілі і його перший заступник Олександра Павленко, себе скомпрометував. Бездіяльність призначених за квотою "Блоку Петра Порошенко" чиновників, призвела до відсутності в країні життєво важливих ліків, а отже - до каліцтв і смертей хворих українців", - заявляють у БФ "Пацієнти України".

Як запевняють в кулуарах, головними лобістами призначення Квіташвілі були голова АПУ Борис Ложкін і заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко, а до призначення на посаду першого заступника міністра МОЗ Олександри Павленко доклав руку і ще один нардеп від БПП - власник фармацевтичної фірми "Дарниця" Гліб Загорій. Саме за його наполяганням, як стверджується, в міністерстві з'явилася перший заступник Квіташвілі - адвокат Олександра Павленко, яка ніколи раніше не працювала в галузі. До неї у профільних фахівців зараз претензій не менше, ніж до самого міністра.

Раптовому ж прозріння депутатів від БПП, які запропонували минулого тижня розглянути питання про відставку міністра охорони здоров'я на раді коаліції, дивуватися не варто, кажуть експерти.

"В українській еліті чимало тих, хто готовий перекласти відповідальність на кого завгодно, лише б не відповідати самому", - вважає журналіст і політичний оглядач Віталій Портніков.

"У тому, що питання про відставку Квіташвілі підняла саме фракція "Блоку Петра Порошенко", за квотою якої він був призначений, простежуються лише закономірні принципи української політики".

"Це і є саме зручне формулювання відходу від відповідальності: спочатку ти користуєшся своїми власними можливостями, щоб призначити в уряд людини з боку, а потім ти ж і вимагаєш його вигнати. І опиняєшся ніби ні при чому, хоча основна відповідальність за невдачі міністра охорони здоров'я - саме на тій політичній силі, яка наполягала на призначенні спеціаліста з Грузії", - описує ситуацію Портников.

На думку експертів ринку, Квіташвілі виявився не готовий до реалій української медицини. "Квіташвілі не вдалося вирішити головної проблеми - масштабної корупції при держзакупівлях ліків - те, чим славиться його відомство. За сім місяців в цій сфері так і не були розпочаті реформи і не проведені якісь зміни", - підкреслюють вони.

Фактично, керівництво МОЗ повністю завалило реформи. Замість цього, експерти обурюються, в МОЗ займалися лобіюванням приватних ініціатив депутатів по встановленню контролю над Держлікслужбою і реєстрацією лікарських засобів, блокуванням передачі закупівель медикаментів міжнародним організаціям, гальмування процесу яких би то ні було закупівель ліків взагалі, що фактично, сьогодні залишило пацієнтів без життєво важливих для них препаратів.

"Змінити існуючу ситуацію можна тільки повною зміною команди Квіташвілі і визнанням провальної політики держави у сфері охорони здоров'я. Нова команда, яка прийде їм на зміну, повинна мати профільну підтримаю і не повинна мати відношення ні до одного бізнес-процесу або групи впливу", - вважають в галузі.