ua en ru

У змінах до Конституції в частині правосуддя враховано більшість рекомендацій Венеціанської комісії, - експерти

У змінах до Конституції в частині правосуддя враховано більшість рекомендацій Венеціанської комісії, - експерти Фото (АПУ): презентація результатів роботи робочої групи по внесенню змін до Конституції в частині правосуддя

Напрацьований проект є консенсусом

У змінах до Конституції в частині правосуддя, роботу над якими завершує відповідна група в конституційній комісії, враховано більшість рекомендацій Венеціанської комісії. Про це сказала заступник керівника проекту USAID "Справедливе правосуддя" Наталія Петрова під час презентації результатів роботи робочої групи по внесенню змін до Конституції в частині правосуддя, йдеться в повідомленні на сайті Адміністрації Президента.

"Численні рекомендації Венеціанської комісії, які впродовж багатьох років кочували з одного висновку в інший, нарешті впроваджено. І це насправді прорив", - наголосила Наталія Петрова.

Це підтвердив керівник проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Віргіліюс Валанчюс.

"Підвищення незалежності судової влади, втілене у проекті, є хорошим сигналом для суспільства", - наголосив він.

Коментуючи якість роботи групи з питань внесення змін до Конституції в частині правосуддя, провідний юридичний радник організації Democracy Reporting International Андрій Козлов наголосив: "Дискусія була відкритою та відвертою. Навіть ті засіданні вузьких груп, які мали на меті залагодити спірні моменти з ключових питань, що виникали між членами робочої групи, проводилися відкрито, прозоро та анонсувалися заздалегідь".

"Напрацьований проект (змін до Конституції в частині правосуддя) є консенсусом. І хоча в суспільстві існують різні настрої, будь-який законодавчий процес в демократичній державі завжди є питанням компромісу", - сказав суддя Львівського окружного адміністративного суду
Володимир Кравчук.

А член робочої групи Сергій Головатий зауважив: "Попри те, що Конституція - документ позитивного права, він втілює філософію. І філософія змін полягає в тому, щоб усунути недоліки методології, на якій будувалася Конституція 1996 року, забезпечити нову якість, максимально європеїзувати ті розділи, які стосуються системи юридичних інститутів. Робочій групі вдалося досягти цієї мети та виправити у Конституції ті речі, які методологічно є несумісними з філософією європейських конституцій та філософією європейського правничого порядку".

Секретар конституційної комісії, заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов підкреслив, що напрацьований робочою групою з питань правосуддя проект змін до Конституції "спрямований на деполітизацію та забезпечення незалежності судової влади, підвищення вимог та професійних стандартів для суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів до функціонального, оптимізацію системи судоустрою з метою забезпечення права особи на справедливий суд, забезпечення інституційної спроможності прокуратури, адвокатури та системи виконання судових рішень, а також на забезпечення безперервної та ефективної роботи органів судової влади на перехідний період".

В той же час, члени робочої групи повідомили, що ідея повного перезавантаження суддівського корпусу через звільнення суддів не отримала підтримки. На це на конституційному рівні немає правових підстав для її реалізації, а також така практика не відповідає європейським стандартам, оскільки не враховує принципу індивідуальної відповідальності судді.

"Відповідно до правових позицій, висловлених ЄСПЛ, масове звільнення суддів без дотримання принципу індивідуальної відповідальності не відповідає таким стандартам і не призведе до бажаного результату враховуючи прецеденти, що мали місце в інших східноєвропейських країнах. Очищення суддівського корпусу має здійснюватися в межах процедур індивідуального оцінювання, за результатами якого буде визначено можливість перебування кожного конкретного судді на посаді. Ці процедури мають доповнюватися процедурами дисциплінарної та кримінальної відповідальності щодо конкретних суддів за наявності для цього відповідних підстав", - до такого резюме дійшли в робочій групі по змінам до Конституції в частині правосуддя.

Нагадаємо, Венеціанська комісія схвалила зміни до КУ в частині правосуддя.