ua en ru

Зміни до Конституції будуть ухвалюватись за участю ВР, - Янукович

Зміни до Конституції, яка готує Конституційна Асамблея, будуть вноситись за участю Верховної Ради. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв`ю аналітичному журналу «Україна та світ. Глобальний порядок денний 2013», повідомляє прес-служба глави держави.

«Модернізація Конституції - одне з найважливіших і найактуальніших завдань на сучасному етапі розвитку України», - сказав Президент, зауваживши, що вирішення цього завдання потребує системного, професійного та відкритого підходу як безпосередньо до змісту оновленої Конституції, так і до процесу підготовки пропозицій щодо її вдосконалення.

За словами Президента, саме з цією метою і було створено Конституційну Асамблею, до складу якої поряд із фахівцями у сфері конституційного права увійшли представники громадянського суспільства та місцевого самоврядування, а також представники від різних політичних сил.

Віктор Янукович наголосив, що Конституційна Асамблея працює активно, відкрито і публічно, а всі її рішення та позиції висвітлюються на сайті Президента України. У її складі створено сім комісій, які працюють за різними напрямками конституційного оновлення. Вже проведено три пленарні засідання. В останньому з них, зауважив Президент, взяли участь експерти Венеціанської комісії, які дали високу оцінку рівню дискусії в Конституційній Асамблеї, відзначили позитивні тенденції в уже напрацьованих підходах до реформування Основного закону, їх відповідність європейським стандартам.

Наступним кроком має стати широке громадське та експертне обговорення цього законопроекту, зазначив глава держави. «Тільки після цього доопрацьований у Конституційній Асамблеї з урахуванням всіх пропозицій законопроект буде внесений мною на розгляд парламенту», - підкреслив Віктор Янукович. «Моя позиція в питанні проведення конституційної реформи послідовна - зміни до Основного закону держави повинні вноситися тільки в порядку, визначеному розділом XIII чинної Конституції України, тобто за обов'язкової участі Верховної Ради України», - сказав Президент.

Говорячи про можливість проведення референдуму щодо змін до Основного закону, глава держави зазначив: це залежатиме від характеру запропонованих змін, що також чітко визначено в чинній Конституції України.

Читайте також: Проект змін до Конституції щодо судової реформи буде направлений на експертизу до Венеціанської комісії