ua en ru

Зміна тарифоутворення для Бурштинського енергоострова призведе до катастрофи, - експерт

Нове тарифоутворення для електростанцій Бурштинського острова поставить під удар виконання зобов'язань України перед Енергетичним співтовариством, а також вкрай негативно вплине на макроекономічні показники країни. Таку думку висловив голова Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

"Україна багато років домагалася інтеграції в ENTSO-E. Це одне з об'єднань, яке пов'язує нашу країну з Євросоюзом і дозволяло успішно торгувати. Зміна правил гри у цьому напрямку, на якому наполягає ДП "Енергоринок", просто знищить те, чого так довго домагалася українська сторона", - каже Пасхавер.

Нагадаємо, з 1 серпня може бути змінений підхід до тарифоутворення для блоків електростанцій, що працюють в європейській енергетичній системі ENTSO-E. При зміні підходу до тарифоутворення щорічно станція буде недоотримувати 1 млрд грн. Недофінансування Бурштинської ТЕС негативно позначиться на можливості виконувати вимоги європейської мережі системних операторів і дестабілізує роботу Бурштинського енергоострова. Як результат електростанція може перейти на роботу меншим складом блоків, скоротиться експорт, податкові та валютні надходження, вугілля львівсько-волинських шахтарів виявиться не затребуваним. Україна втрачає позиції на європейському ринку електроенергії.

Пасхавер відзначає, що припинення експорту електроенергії також призведе до втрати значних надходжень валютної виручки в країну.

"З урахуванням падіння цін на сировинні товари, такі як руда на міжнародних ринках, і скорочення валютних надходжень в країну, це буде катастрофою. Якщо чесно, я не розумію рішень "Енергоринку". Навіщо одним кроком ставити під сумнів роботу з ENTSO-E і бити по економіці", - каже експерт.

Зазначимо, у 2014 році Україна експортувала електроенергії на суму 487 млн дол., в 2013 році експорт склав 580 млн дол.