ua en ru

Зміна порядку розрахунків за газ і електроенергію суттєво погіршить фінансовий стан підприємств-виробників тепла та водопостачання, - експерти

Зміна порядку розрахунків за газ і електроенергію суттєво погіршить фінансовий стан підприємств-виробників тепла та водопостачання. Про це на прес-конференції заявили представники Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ, передає кореспондент РБК-Україна.

Віце-президент з правових питань Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Олександр Чернявський повідомив, що зміну порядку розрахунків за енергоносії передбачає законопроект № 7115, який зокрема запроваджує створення спецрахунків для підприємств, що надають послуги з тепло- та водопостачання. Підприємства не зможуть розпоряджатися коштами на цих рахунках, оскільки вони, надійшовши від споживачів, будуть перераховуватися безпосередньо постачальникам енергоносіїв - газу та електроенергії.

В свою чергу, віцепрезидент Асоціації з правових питань Віктор Виговський заявив, що даний законопроект позбавить підприємства ЖКГ можливості сплачувати податки та здійснювати виплату заробітної плати. «Ми отримаємо ситуацію, за якої при сплаті за газ та електроенергію у підприємств не залишиться коштів на виплату зарплати та податків... цей законопроект має на меті захист монополістів: «Газ України» та постачальників електроенергії», - сказав він.

Окрім того він додав, що ситуація ускладнюється ще й тим, що з початком опалювального сезону вартість газу для підприємств-виробників теплової енергії збільшується вдвічі, а тариф на теплову енергію залишається на рівні минулого опалювального сезону.