ua en ru

Виробництво ядерного палива в Україні почнеться тільки в 2015 р

Виробництво ядерного палива в Україні почнеться набагато пізніше, ніж заявлялося до цих пір. Вчора глава держконцерну "Ядерне паливо" Тетяна Амосова заявила, що Росія і Україна призначили дату запуску заводу ядерного палива. За її словами, в 2015 р. нове підприємство приступить до виготовлення тепловиділяючих збірок (ТВЗ) - палива для АЕС - і тільки до 2020 р. почне випуск елементів для виробництва ТВЗ - цирконієвих комплектуючих, паливних порошків і таблеток. Проектування заводу закінчиться в наступному році, а будівництво триватиме протягом наступних трьох років, пише "Комерсант-Україна".
Фактично дати запуску виробництва змістилися на два роки - до цих пір сторони заявляли, що почнуть випуск ТВЗ в 2013 р., а повне виробництво - в 2017 р. Саме такі терміни вказувалися в умовах конкурсу з вибору партнера для будівництва підприємства, переможцем якого став російський ТВЕЛ. Зокрема, до 2013 р. підприємство повинно було мати можливість випускати паливні стрижні і ТВЗ в еквіваленті 200 т урану на рік, а також розташовувати потужності для виробництва цирконієвих і нержавіючих комплектуючих виробів в еквіваленті 400 т урану на рік. Вже в 2017 р. підприємство повинно було почати виробництво паливних таблеток в еквіваленті 400 т урану на рік.
Виконавчий директор дирекції по зв'язках з громадськістю ТВЕЛ Іван Дибов вчора не пояснив причини перенесення терміну введення заводу в експлуатацію. "Ми виконуємо всі свої роботи відповідно до графіка і планом, погодженими з концерном "Ядерне паливо", - зазначив він.
Не коментують офіційно це питання і в прес-службі Міненерго. Проте високопоставлене джерело видання в міністерстві розповіло, що головною причиною перенесення термінів стали проблеми з передачею російською стороною Україні технологічних даних, необхідних для підготовки техніко-економічного обгрунтування (ТЕО). Спочатку передбачалося, що всі роботи візьме на себе український інститут "УкрНІПІпромтехнологіі", який ТВЕЛ забезпечить інформацією, необхідною для підготовки ТЕО. Але після тривалих переговорів до розробки ТЕО в якості субпідрядника був притягнутий ще й російський Державний спеціалізований проектний інститут. Ще одна причина затримки будівництва - відсутність в Україні виробництва цирконієвих сплавів і прокату, які використовуються у виробництві ТВЗ. "Поки в цьому напрямку не зроблено достатніх зусиль, незважаючи на те, що Україна володіє всіма необхідними технологіями", - пояснили в міністерстві. Там стверджують, що для прискорення процесу Україна, можливо, скористається досвідом і фінансовими можливостями третіх країн, швидше за все - Китаю.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що перенесення термінів повного введення потужностей заводу вигідний російській стороні. Він нагадує, що ТВЕЛ постачає Україні ядерне паливо на суму 608,1 млн дол. на рік, що становить 54,9% загального обсягу експорту компанії. "Кожен зайвий рік закупівлі хоча б частини комплектуючих у Росії - це додатковий прибуток ТВЕЛ", - говорить Гудима. Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський відзначає, що затримка з введенням заводу в експлуатацію дозволяє Росії більш впевнено почувати себе і в газових переговорах з Україною. "Нещодавно Кабмін заявив про намір різко знизити залежність від російського газу до 2017 р. Не в останню чергу це було продиктовано тим, що саме до 2017 р. ми повинні були почати виробництво своїх тепловиділяючих елементів", - говорить Пашинський. Знизити споживання газу планувалося за рахунок переведення частини підприємств на електроенергію. Зокрема, в Міненерго заявляли, що на це джерело можуть перейти метпідприємства і котельні.