ua en ru

В Івано-Франківську тисячі містян вийшли на Марш слави УПА

В Івано-Франківську тисячі містян вийшли на Марш слави УПА Фото: хода ветеранів УПА

У місті низкою заходів відзначили День героїв

В Івано-Франківську відзначили День героїв низкою заходів, серед яких були хода ветеранів УПА, панахида за загиблими в національно-визвольній боротьбі і нинішній АТО на Донбасі, марш слави центральними вулицями міста, реконструкція бою між повстанцями і нацистами. Про це передає Радіо Свобода.

Зазначено, що основні урочистості проходили в меморіальному сквері, де є могили січових стрільців, майданівця Романа Гурика, кількох загиблих у війні на Донбасі бійців.

На могилах січових стрільців та воїнів Української галицької армії встановлені таблички з прізвищами героїв, нині їх освятили. За словами міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, це є "відновленням історичної справедливості, адже написали на хрестах, хто там похований".


"День героїв має відзначатися не тільки локально, в окремих частинах України, в окремих патріотичних середовищах, це має бути загальнонаціональне державне свято", - заявив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

В урочистостях з нагоди Дня героїв взяли участь і ветерани УПА, і учасники нинішньої операції проти підтримуваних Росією сепаратистів і російських військ на частині Донбасу.

Учасники пройшли маршем слави центральними вулицями від меморіального скверу до міського парку імені Тараса Шевченка. Великий синьо-жовтий прапор несли ветерани, бійці із зони бойових дій, молодь у вишиванках.

До пам’ятника Кобзареві у парку поклали квіти, відзначивши одночасно річницю перепоховання Шевченка.

У парку відбулася реконструкція бою між відділом УПА та підрозділом вермахту.

Нагадаємо, 21 травня у польській столиці Варшава відбувся 4-й Парад вишиванок за участю українців, які проживають у Польщі.