ua en ru

Підсумком програми імпортозаміщення має стати підвищення якості нацвиробництва, - експерт

Реалізація програми імпортозаміщення, яка доручено першому віце-прем'єрові Сергію Арбузову, повинна складатися не тільки із системи бар'єрів для надходження в Україну імпортних товарів, але і включати в себе заходи щодо підвищення конкурентоспроможності продукції українського виробництва. Таку думку висловив начальник відділу міжнародної інвестиційної політики Міністерства закордонних справ України Олександр Шаров.

"Підсумком програми імпортозаміщення має стати досягнення такого рівня і якості національного виробництва, при якому власні товари витісняють на ринку імпортні. Але саме досягнення такого рівня і якості, а не якісь тарифні або нетарифні обмеження імпорту, - говорить Олександр Шаров. - Мова йде про те, щоб місцеве виявилося кращим, а, отже, экспортоориентированым і конкурентним на світовому ринку. Тобто, краще імпортозаміщення - це перемога в конкуренції на світовому ринку, частиною якого є й Україна".

Державна підтримка потрібна як раз для стимулювання галузей, які зможуть забезпечити країні таку перемогу. "При цьому мова повинна йти мова, перш за все, не про традиційних галузях (які як раз посилено лобіюють отримання такої підтримки, так і не зумівши на практиці довести свою спроможність на світовому ринку), а про нових напрямках: малому і середньому бізнесі, інноваційних технологіях".

"Я думаю, Сергій Арбузов, як куратор фінансового блоку уряду, зможе забезпечити необхідну фінансову підтримку таких галузей", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.