ua en ru

Кабмін ініціює стврення фонду гарантування інвестицій

Проект закону "Про фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку" (ФГІ) був зареєстрований в парламенті 23 серпня. Текст документу на сайті до цих пір не обнародуваний. Ініціатором ухвалення закону виступив Кабмін, а його розробкою з 2007 року займалася Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), передає прес-служба ДКЦПФР.

Як пише видання "Комерсант-Україна", за цей час змінилося декілька версій документу, ухвалення якого дозволило б адаптувати українське фондове законодавство до норм Європейського Союзу. "Він узгоджувався відповідними Міністерствами і відомствами, які вносили свої пропозиції. Тепер ми можемо стверджувати, що документ відповідає очікуванням всіх учасників процесу", - пояснила причину тривалості ухвалення документа тимчасовий в.о. начальника управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР Олена Логвиненко. Створити ФГІ планувалося ще в 2009 році.

На відміну від колишніх версій, які пропонували зобов'язати уряд заснувати фонд, остання редакція проекту не передбачає фінансування ФГІ коштом держави. Фонд запропоновано створити як некомерційну самокеровану організацію. Він здійснюватиме виплати інвесторам у разі "недоступності інвестицій" - при анулюванні ліцензії компанії; використання корпоративним фондом інвестицій в незаконних цілях; ліквідації пайового фонду раніше терміну його дії; банкрутства учасника фонду або відмови відкритого інвестфонду від викупу своїх сертифікатів. Виплат не буде у разі отримання збитків від інвестиційної діяльності.

Розмір першої гарантованої виплати, на яку зможуть розраховувати інвестори, складе 2 тис. грн, а максимальна сума відшкодування - 20 тис. грн. Реєстраційний внесок учасників ринку цінних паперів у ФГІ складе 5 тис. грн. Компанії з управління активами (КУА) щокварталу відраховуватимуть 0,1% від вартості чистих активів (ВЧА) публічних фондів, а торговці цінними паперами - цю ж частку від середньозваженого розміру коштів або паперів в управлінні. Поточні внески повинні будуть здійснювати також корпоративні фонди, які провели відкрите розміщення сертифікатів.