ua en ru

Дослідження: тариф ОПЗ на перевалювання аміаку повинен становити 8-10 дол. за тонну

Тариф ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) на перевалювання аміаку повинен становити 8,8-10,25 дол./т.

Такі верхні і нижні межі тарифу наведено в дослідженні "Експертний розрахунок економічно обґрунтованого тарифу на перевалювання аміаку на ВАТ "ОПЗ", оприлюдненому сьогодні на прес-конференції, передає прес-служба центру.

Розрахунки, наведені в документі Центру дослідження корпоративних відносин базуються на даних із відкритих джерел і базовій методиці розрахунку тарифів природних монополій. Зазначається, що такий підхід центр був змушений використовувати в зв'язку з висновком тарифу на перевалювання аміаку із зони регулювання і контролю з боку МЕРТ і НКРЕКП, оскільки Одеський припортовий завод на сьогодні виключений з Переліку природних монополістів.

За словами віце-президент центру В'ячеслава Бутка, результати дослідження наочно продемонстрували відсутність в Україні ефективного механізму державного регулювання цін на продукцію суб'єктів природних монополій.

"Фактично підвищення тарифу за його верхню межу призводить до зловживання монополістом в особі ОПЗ, - говорить експерт. - Та неправомірного отримання надприбутку, використовуваного для перехресного субсидіювання інших видів діяльності, покриття завищених невиробничих витрат, а також збитків від використання сумнівних і корупційних схем".

У своєму попередньому дослідженні "Втрачені природні монополії" фахівці центру звертали увагу на те, що до офіційного оголошення конкурсу з приватизації ОПЗ держава повинна визнати дане підприємство монополістом на ринку прийому, зберігання і перевалки аміаку, а також встановити регульований економічно обґрунтований тариф на перевалку рідкого аміаку.

Крім цього, на думку експертів, порядок зміни тарифу повинен бути включений в умови приватизації. Тільки в цьому випадку вдасться провести прозорий приватизаційний конкурс і дотриматись інтересів як держави, так і потенційних інвесторів, вважають фахівці.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, в 2014-2015 рр. ОПЗ кілька разів самостійно підвищував тариф на перевалку цілому більш ніж в 4,5 рази в національній валюті (з 79 гривень до 380 гривень) або на 65% в доларах США (з 9,7 дол. до 16 дол.), без попереднього повідомлення "Укрхімтрансаміак" - єдиного споживача даної послуги ДП "Укрхімтрансаміак".