ua en ru

Дослідження: споживчі настрої українців у вересні дещо поліпшилися

Дослідження: споживчі настрої українців у вересні дещо поліпшилися Фото: ІСН в Україні склав 47

Оцінка громадянами поточного становища в Україні зменшилася на 2,5 пункту до значення 36,7

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у вересні склав 47, що на 0,1 пункту вище серпневого показника. Про це свідчать дані щомісячного дослідження споживчих настроїв в Україні, повідомили 26 жовтня у прес-службі компанії GfK Ukraine.

Як зазначається в дослідженні, найбільш істотних змін зазнав індекс поточного особистого матеріального становища.

Індекс поточного становища (ІПС) зменшився на 2,5 пункту до значення 36,7. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища (х1) зменшився на 8 пунктів і становить 24,5;
- індекс доцільності робити великі покупки (х5) збільшився на 2,9 пункту до значення 48,8.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) збільшився на 1,8 пункту і становить 53,9. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) збільшився на 2,7 пункту і дорівнює 48;
- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3), індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих п'яти років (х4) майже не змінилися і дорівнюють 68,4, що на 0,6 пункту більше серпневого показника.

У вересні дещо поліпшилися очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття знизився на 4,9 пункту і становить 148,7. Разом із тим на 2,2 пункту збільшився індекс інфляційних очікувань - у вересні цей показник склав 186,9. Погіршилися очікування громадян щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань додав 2 пункту до значення 145,3.

"Зростання економічних очікувань випереджає динаміку оцінки поточного стану Українці сподіваються на поліпшення економічної ситуації через півроку або рік, але на сьогодні ще не відчули позитивних змін у власному становищі", - зазначили аналітики GfK Ukraine.

Нагадаємо, в серпні споживчі настрої українців покращилися на 3,8 пункту - до показника у 46,9.