ua en ru

Використання електронної контрольної стрічки на РРО призведе до зменшення кількості перевірок бізнесу, - експерт

Використання електронної контрольної стрічки на касових апаратах (реєстраторах розрахункових операцій - РРО) призведе до того, що податківці менше перевірятимуть підприємців, маючи можливість здійснювати дистанційний контроль за їх діяльністю. Такий прогноз РБК-Україна озвучив член Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

«На сьогодні переважна більшість перевірок підприємців у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг проводиться за заявами громадян та інформацією від державних органів про наявність правопорушень у суб'єктів господарювання і є виключно крайнім засобом впливу на недобросовісних підприємців», - уточнює експерт.

За словами Забловського, електронна контрольна стрічка також спростить формування та подання звітності про використання РРО, оскільки система автоматично формуватиме звіти. «Вимога щодо наявності «модулів безпеки» на касових апаратах є необхідною, адже випадки втручання сторонніх осіб до електронних систем не є поодинокими. Крім того, це є не тільки українською проблемою, а й загальносвітовою», - резюмував представник Ради підприємців при Кабміні.

З1 січня 2013 р., згідно з законом «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», підприємці, які використовують касові апарати, зобов'язані подавати до органів податкової служби в електронній формі копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті РРО або пам'яті модему, який до них приєднаний. Відповідно до нормативних вимог, РРО повинні бути обладнані модулем Національної системи електронних платежів (НСМЕП) - спеціалізованим пристроєм у вигляді карти та плати для комп'ютера, який захищає дані від втручань.

Всього на обліку в ДПСУ знаходиться 152 тис. суб'єктів господарювання, які зареєстрували 280 тис. РРО.