ua en ru

Виконувати обов’язки глави НБУ буде заступник Гонтарєвої

Виконувати обов’язки глави НБУ буде заступник Гонтарєвої Фото: Яків Смолій тимчасово очолить Нацбанк

До остаточного узгодження наступного кандидата в. о. керівника Нацбанку буде Яків Смолій

Виконувати обв’язки голови Національного банку України буде Яків Смолій - перший заступник чинної глави НБУ Валерії Гонтарєвої, зокрема до остаточного узгодження наступного кандидата. Про це заявила народний депутат, представник президента у парламенті Ірина Луценко в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Цей міжпленарний період призвів до того, що президент не зміг до кінця провести всі політичні консультації з наступною кандидатурою, яка буде запропонована на посаду голови НБУ. На сьогодні, якщо Валерія Гонтарєва йде у відпустку (а вона за місяць, 10 квітня, оголосила про те, що вона має намір подати у відставку і 10 травня настає цей день), я думаю, що виконувати обов'язки і зараз тримати НБУ в своїх руках буде її перший заступник Яків Смолій. А президент визначиться після політичних консультацій із парламентом", - заявила Луценко.

Вона також повідомила, що Гонтарєва надасть звіт у Верховній Раді про свою роботу, якщо буде така необхідність.

"На сьогодні Валерія Гонтарєва не йшла, вона нікуди не тікала на другий день, вона завжди спілкувалася з депутатами. Вона завжди на всі запрошення парламентарів приходила і завжди звітувала аргументовано, виважено. І якщо виникне така необхідність, Гонтарєва прийде і буде звітувати", - запевнила Луценко.

Нагадаємо, 10 квітня Гонтарєва оголосила про свою відставку. Згодом голова правління "Райффайзен банку Аваль" Володимир Лавренчук погодився очолити Національний банк України.