ua en ru

Іспанія підозрює російського бізнесмена Фрідмана в участі в хакерських атаках на США

Іспанія підозрює російського бізнесмена Фрідмана в участі в хакерських атаках на США Фото: Фрідмана підозрюють в участі хакерських атак на США

У Мадриді був заарештований голландський адвокат, якого вважають довіреною особою російського бізнесмена

Російського бізнесмена Михайла Фрідмана підозрюють у причетності до хакерських атак на США під час передвиборної кампанії, повідомляє "Радіо Свобода".

Іспанські ЗМІ у вівторок повідомили про арешт голландського адвоката і підприємця Пітера Вакки, якого називають довіреною особою російського бізнесмена. Вакки підозрюють в незаконній передачі частини коштів російського філії холдингу ZED+ близьким родичам міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева, а також вважають причетним до організації хакерських атак в США під час передвиборної кампанії. Разом з ним підозрюваним називають і Фрідмана, який в свою чергу заперечує знайомство з голландським адвокатом.

Як зазначає видання, пізніше Вакки був відпущений, а його представник стверджував, що всі звинувачення були фейком.

За даними іспанського видання El Confidencial, голландського адвоката підозрюють у тому, що він перешкоджав продажу холдингу ZED+ китайським інвесторам. Робилося це нібито в інтересах телекомунікаційної компанії Vimpelcom, яку контролює Фрідман. Зокрема, російський бізнесмен з допомогою адвоката, як стверджує іспанське видання, хотів купити холдинг за безцінь. Іспанська прокуратура має відомості, що російські підприємці, що займаються сумнівними операціями, "мають дуже досконалою системою інформаційного захисту, фахівці якої заодно можуть проникати в чужі інформаційні системи".

У розслідуванні цієї історії, за твердженням El Confidencial, бере участь і американська сторона в особі Федерального бюро розслідувань (ФБР). При цьому видання не вказує, що це пов'язано з причетністю Фрідмана до хакерських атак. Інтерес скоріше пов'язаний з діяльністю компанії VimpelCom. Так, в минулому році компанія була оштрафована в США за підкуп родичів президента Узбекистану на 835 мільйонів доларів.

Нагадаємо, Трамп обіцяє за 90 днів розслідувати атаки російських хакерів.