ua en ru

Іспанія уникне боргової кризи без сторонньої допомоги, - МВФ

Іспанія буде запобігати найгіршій з європейських боргових криз без необхідності порятунку і немає ніякої загрози для існування євровалюти, про це глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан заявив в інтерв'ю Reuters.

Д.Стросс-Кан висловив стурбованість стосовно того, що Іспанія зіткнулася з небезпекою, яку можна зіставити з грошовими боргами Греції та Ірландії, одержувачами масових фінансових вливань з боку Європейського союзу і МВФ.

"Я не думаю, що ризики для Іспанії будуть ще більшими в 2011 році. Це не значить, що ризику немає..., але я не так песимістично налаштований, щодо іспанської економіки", - сказав Д.Стросс-Кан.

Глава МВФ заявив, що Європа повинна працювати швидко та скоординовано діяти для вирішення боргової кризи, що охопила націй по периферії єврозони.

"Мене турбує, і саме тому я закликаю європейців ... надати комплексне рішення, тому що цей поетапний підхід ... очевидно, не працює. Ринки чекають тільки на те, що буде далі", - сказав він.

Лідери ЄС розпочали дводенний саміт, на якому вони, як очікується, затвердять зміни в регулюючому договорі ЄС, щоб дозволити створення постійного механізму для втримування фінансових криз.

Глава МВФ висловив впевненість, що євро переживе кризу, і сказав, що накінець з'являться більш стійкі європейські інститути.

"Це сильна валюта, яка вела себе протягом останніх десяти років, навіть краще, ніж німецька марка в попередні десятиліття. Я бачу багато причин, чому може бути проблема в зоні євро в плані темпів зростання, безробіття, навіть, через безробіття, соціальні проблеми ... але це не означає, що я не бачу ніякої загрози для євро ", - сказав він.

Д.Стросс-Кан відзначив на позитивній ноті майбутнє Ірландії, заявивши, що порятунок ЄС і МВФ дозволить нації знайти свій шлях назад до економічного добробуту. "Це буде працювати, але, звичайно, важко", - сказав він.

Глава МВФ заявив, що глобально відновлення економіки від фінансової кризи 2007-2009 рр. ще не гарантоване, зважаючи на мляві темпи зростання в Європі та невизначені перспективи в Сполучених Штатах Америки. Тим не менш, він сказав, що не бачить ризику сповзання в рецесію для США.