ua en ru

Іспанія готова надати докази втручання РФ в каталонський референдум

Іспанія готова надати докази втручання РФ в каталонський референдум Фото: Іспанія (Pixabey/jackmac34)

50% фейкових профілів у соцмережах обслуговувалася з Росії, а 30% - з Венесуели

Влада Іспанії має докази про втручання груп з РФ в ході референдуму про відокремлення Каталонії від Іспанії з метою дестабілізації іспанської держави. Про це заявили в міністерствах оборони і закордонних справ країни 13 листопада в Брюсселі, передає DW.

На їхню думку, державні та приватні групи на території Росії, а також Венесуели в рамках масштабної кампанії використовували Twitter, Facebook та інші соціальні мережі і сайти, щоб просувати сепаратистські ідеї і впливати на громадську думку напередодні плебісциту, організованого 1 жовтня тодішньою каталонською владою.

Глава МЗС Іспанії Альфонсо Дастіс повідомив, що Мадрид виявив у соцмережах фейкові профілі, половина яких обслуговувалася з Росії, а 30% - з Венесуели. Він також заявив, що ці акаунти були створені для поширення інформації, яка перебільшувала переваги відділення Каталонії від Іспанії.

За словами Дастіса, цю тему він підняв у діалозі з Кремлем.

У свою чергу, глава іспанського оборонного відомства Марія Долорес де Коспедаль підкреслила, що групи, про яких йдеться, намагаються домогтися нестабільності в Європі, і що борг іспанців - надати розголосу цю інформацію.

На зустрічі в Брюсселі був присутній також генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг. Він, зокрема, заявив, що, згідно з різними доповідями, Росія здійснила спроби втручання у внутрішні політичні процеси в декількох країнах.

У зв'язку з цим альянс звинуватив Москву в застосуванні стратегій інформаційної війни та дезінформації з метою розділити Захід і порушити його єдність у питанні економічних санкцій щодо Кремля.

Нагадаємо, 11 листопада в іспанському уряді заявили, що в кризу в Каталонії втручаються російські і венесуельські хакери.