ua en ru

В Ісландії знову підняли питання референдуму щодо членства в ЄС

В Ісландії знову підняли питання референдуму щодо членства в ЄС Фото: будинок уряду Ісландії

Ця ідея стала одним із основних факторів в ході переговорів при формуванні нового уряду

Влада Ісландії знову актуалізувала ідею проведення референдуму щодо членства країни в Європейському Союзі. Ця тема стала одним із основних факторів під час переговорів в ході формування нового уряду держави, повідомляє Politico.

Зазначено, що переговори щодо формування нового уряду проводять після проведення у жовтні дострокових парламентських виборів.

Зокрема правоцентристська і євроскептична Партія незалежності веде переговори з ліберальною Партією реформ і партією "Світле майбутнє". Лідер "Світлого майбутнього" Оттарр Проппе заявив, що референдум щодо членства в ЄС став важливим фактором у цих переговорах.

Нагадаємо, Ісландія подала заявку на членство в ЄС у 2009 році, коли при владі перебували ліві, однак відкликала заявку у 2015 році. Це рішення супроводжувалося масовими протестами.

Нині Ісландія входить до Шенгенської зони і до європейської економічної зони. Повідомляється, що навіть якщо новий уряд проведе референдум, на якому буде підтримано вступ до ЄС, Ісландія зможе стати членом блоку не раніше 2022 року.