ua en ru

Позовні вимоги компанії КТІ до України про стягнення 500 млн дол. відхилено

У Господарському суді міста Києва вчора, 5 серпня, відбувся розгляд справи по суті щодо позовної заяви компанії Контейнерний Термінал Іллічівськ про стягнення понад півмільярда доларів з держави Україна в особі держпідприємства Іллічівський Морський Торговельний Порт (ІМТП), Міністерства інфраструктури України та Державної казначейської служби. В результаті розгляду всіх обставин справи і проведення оцінки документів і аргументів сторін процесу, суд в повному обсязі відмовив КТІ в задоволенні вимог, визнавши позовну заяву позбавленим правового обґрунтування, йдеться в повідомленні прес-служби ІМТП.

"Прокуратура міста Києва, вступила в судовий процес на боці відповідачів, також висловилася на захист інтересів держави в судовому розгляді, підкресливши, що позовні вимоги КТІ неправомірні", - йдеться в повідомленні.

Керівництво ІМТП зазначає, що дане рішення суду - важлива перемога в боротьбі за національні інтереси України, а також за створення зрозумілих ринкових відносин між державою та приватними компаніями.

У прес-службі порту підкреслюють, що договір про спільну діяльність, підписаний в 2005 році між КТІ і ІМТП спочатку був непрозорим і не відповідав ринковим реаліям. Так, згідно з даними порту, на момент підписання договору, вартість майна порту, яке вносилося в якості пайової участі у створення спільного підприємства, була занижена в чотири рази. Крім того, з моменту старту співпраці з КТІ, державний порт значно просів в доходах, порівняно з періодами самостійної діяльності. Недоотримання прибутку відбувалося протягом усіх десяти років співпраці, на тлі зростання обсягу перевалки і зростання частки КТІ на ринку контейнерної перевалки України (за заявами КТІ у 2014 році вона становила 30%).

Нагадаємо, компанія з російським корінням КТІ вимагала від держави в особі Іллічівського порту та Міністерства інфраструктури понад півмільярда доларів в якості компенсації за розірвання договору про спільну діяльність. Договір було розірвано у зв'язку з тим, що в лютому 2015 року набула чинності державна реформа, згідно з якою майно порту, яке було об'єктом спільної діяльності з КТІ, було передано на баланс іншої юридичної особи - Державного підприємства "Адміністрація морських портів України". Таким чином, з урахуванням обставин, що змінилися, договір про спільну діяльність КТІ і ІМТП не міг бути реалізований, і був розірваний.

Раніше позовні заяви компанії КТІ про неправомірне розірвання договору були відхилені Одеським Господарським та Апеляційним судами, а потім - Київським Вищим Господарським судом.