ua en ru

Ірландія не буде стягувати з Apple 13 млрд євро податків

Ірландія не буде стягувати з Apple 13 млрд євро податків Фото: Apple (wikimedia.org)

Країна не планує вимагати від Apple Inc. виплати недоплачених податків

Ірландія не буде стягувати з американської компанії Apple Inc. 13 млрд євро недоплачених податків. Про це заявив міністр фінансів Ірландії Паскаль Донох'ю в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ми не є світовим збирачем податків для всіх інших", - заявив Донох'ю, підкресливши, що не було ніякої конкретної угоди з американською комп'ютерною компанією.

Згідно з інформацією видання, в 2016 році Єврокомісія ухвалила, що корпорація Apple повинна виплатити 14,5 млрд доларів плюс відсотки за ухилення від сплати податків в ЄС за допомогою уряду Ірландії.

Так, з розслідування Єврокомісії випливало, що корпорація користувалася незаконними податковими привілеями в Ірландії в період з 2003 по 2014 рік і платила податки в розмірі 1% доходів в Європі, а в деякі періоди - лише 0,005% .

У свою чергу, міністр фінансів Ірландії заявляє, що Apple скористалася незалежними, не пов'язаними з собою правилами оподаткування. Ці правила відповідають ірландській і європейському законодавству. Ось чому в Ірландії немає причин вимагати 13 млрд євро в даний момент.

Донохью підкреслив, що Ірландія не блокує боротьбу з ухиленням від сплати податків.

"Ми досягли значного прогресу. Однак рішення було в глобальному масштабі. Тільки ЄС може досягти великих результатів у цій області", - резюмував міністр.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на торгах після основної сесії акції американської компанії Apple подорожчали до рекордного рівня - до 159,50 доларів за штуку, що спровокувало зростання акцій інших IT-компаній на біржах США та Азії.