ua en ru

Ірина Акімова сподівається на прийняття парламентом закону про пенсійну реформу

Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова вважає, що Верховна Рада (ВР) Україна повинна прийняти розроблений урядом законопроект про пенсійну реформу. Про це вона заявила на сьогоднішньому брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я сподіваюся, що цей законопроект - складний, і зрозуміло, болючий - все-таки пройде парламент, і Україна піде шляхом пенсійної реформи", - зазначила Акімова, додавши при цьому, що можливість більш раннього виходу на пенсію з урахуванням відповідних матеріальних наслідків обговорювалися з фахівцями Світового Банку та МВФ, і "знайшла розуміння".
Акімова вважає, що тема пенсійної реформи важлива "не тільки і не стільки тому, що МВФ від нас вимагає рішення пенсійної реформи", а "тому що 17% ВВП, які йдуть на виплату пенсії, це одна з самих високих навантажень в світі, яка чревата великими проблемами і для бізнесу - саме він повинен буде оплачувати разом зі своїми працівниками пенсійні внески - і небезпечна для стійкості фінансової системи у майбутньому ".
Вона також нагадала, що питання пенсійної реформи довго обговорювали в широких експертних колах для того, щоб зняти напругу і пояснити, що "шлях поступового підвищення пенсійного віку - це шлях неминучий".
"Україна одна з останніх країн, яка по ньому йде, тому що багато країн зараз вирішують питання про підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років", - додала перший заступник голови Адміністрації Президента.
У той же час вона підкреслила, що можливі проблеми, пов'язані з проведенням пенсійної реформи.
"Зрозуміло, що певна категорія буде розглядати свої можливості або максимізації вигоди від цих змін, або мінімізацію втрат", - сказала Акімова.
У той же час вона звернула увагу на те, що "в законі пропонується пільгова система виходу на більш пізню пенсію, яка передбачає можливості збільшення цієї пенсій".
"Мені здається, що подібного роду пропозиції, які абсолютно добровільні... можуть бути розглянуті працівниками таких категорій як лікарі, де дуже багато пенсіонерів, вчителями, ... можуть бути розглянуті як стимул продовжувати працювати ... Ідея закласти в цей закон стимули для більш пізнього виходу напенсію дуже правильна і ... вона підтримана міжнародними організаціями", - заявила Акімова.