ua en ru

Іран розглядає прибуття ВМС США в Перську затоку в контексті їх багаторічної присутності в регіоні, - КВІР

Іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) вважає, що прибуття кораблів ВМС США в Перську затоку варто розглядати в контексті їх багаторічної присутності в регіоні. Таку думку висловив командувач повітряними підрозділами КВІР, бригадний генерал Хоссейн Саламі, передає Reuters.
"Кораблі і військові сили ВМС США базувалися в Перській затоці багато років, тому рішення Білого дому направити в акваторію дві авіаносні ударні групи варто розглядати в контексті багаторічної присутності американських ВМС в регіоні", - зазначив Саламі.
Раніше на тижні в Аравійське море прибула авіаносна ударна група (АУГ) на чолі з авіаносцем "Карл Вінсон", 19 січня в акваторію увійшла АУГ на чолі з авіаносцем "Авраам Линкольн". Тоді ж міністр оборони США Леон Панетта заявив, що збройні сили США повністю готові до того, щоб відповісти на спроби Ірану перекрити Ормузську протоку.
Деякі керівники Ірану у відповідь на введення Вашингтоном санкцій відносно Тегерана погрожували перекрити стратегічну Ормузську протоку, що сполучає Персидську і Оманську затоки, і заблокувати таким чином імпорт нафти з регіону. Примітно, що дані висловлювання були підкріплені масштабними військово-морськими навчаннями з ракетними стрільбами, які відбулися на початку місяця в акваторії керченської протоки.
Головнокомандувач армії Ірану генерал-майор Атолла Салехі, у свою чергу, настійно рекомендував американським ВМС не входити в Персидську затоку.