ua en ru

Іран оцінює свої запаси нафти і газу в 1,8 трлн дол

Заступник міністра нафти Ісламської Республіки Іран Ахмад Галебані заявив, що уряд оцінює загальну вартість запасів нафти і газу в 1,8 трлн дол.

Заступник міністра нафти Ісламської Республіки Іран Ахмад Галебані (на фото) заявив, що уряд оцінює загальну вартість запасів нафти і газу в 1,8 трлн дол. Про це сьогодні повідомило іранське інформаційне агентство "Мехр", передає телеканал "Росія 24".

"Ця цифра розрахована на основі поточних світових цін на нафту і газ, - заявив заступник міністра - Ця сума приблизно дорівнює доходу, отриманому Іраном від продажу нафти за останні сто років".

У серпневій доповіді Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) повідомлялося, що видобуток нафти минулого місяця склала 2,68 млн баррелів у добу. Галебані також додав, що "за останніх пару років" були розвідані запаси на 18,6 млрд баррелів.

Заступник міністра нафти повідомив, що торік вірогідність виявлення нафти в ході геологорозвідувальних кампаній склала 90%, країна займає перше місце за якістю технологій розвідки вуглеводнів.

"Це свідчить про величезний потенціал нафтової промисловості Ірану і неефективності міжнародних санкцій", - підкреслив Ахмад Галебані.

Міжнародне енергетичне агентство вважає, що з червня по липень видобуток нафти трохи скоротився, при цьому експорт виріс через підвищення попиту на нафту з боку азіатських економік.

Нагадаємо, ОПЕК прогнозує, що споживання нафти в світі в 2013 р. досягне рівня 89,71 млн барр./день, збільшившись відносно 2012 р. на 790 тис. барр./день (+0,89%).

У серпні представники ОПЕК підвищили власний прогноз споживання нафти світовою економікою на 60 тис. барр./день.

В той же час Міжнародне енергетичне агентство знизило свій прогноз по світовому попиту на нафту в 2014 р. Згідно з новими оцінками МЕА, глобальне споживання нафти наступного року виросте на 1,2% в порівнянні із значеннями 2013 р. або на 1,1 млн баррелів в день, до рівня в 92 млн баррелів в день.