ua en ru

Іран обговорить майбутнє ядерної угоди з трьома країнами ЄС

Іран обговорить майбутнє ядерної угоди з трьома країнами ЄС Фото: Мохаммад-Джавад Заріф (flickr.com/eeas)

У консультаціях візьмуть участь глави МЗС Німеччини, Франції та Великобританії

Іран обговорить із трьома провідними країнами Європейського Союзу подальше майбутнє укладеної 2015 року угоди щодо іранської ядерної програми. Відповідні консультації на рівні міністрів закордонних справ анонсував 8 січня глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф в ефірі іранського державного телебачення, передає DW.

За словами керівника іранського зовнішньополітичного відомства, у консультаціях візьмуть участь глави МЗС Німеччини, Франції та Великобританії. Самі консультації відбуватимуться в Німеччині.

Зазначено, що головним предметом перемовин має стати критика президента США Дональда Трампа підписаної 2015 року у Відні угоди, а також можливість та наслідки виходу США з цієї угоди.

Також очікується, що очільники дипломатичних відомств трьох європейських країн та Ірану обговорять нинішні події в самому Ірані, зокрема й масові антиурядові виступи.

Як відомо, укладена влітку 2015 року угода передбачає мирне використання Іраном ядерної енергетики в обмін на обіцянку Тегерана не розробляти ядерну зброю. Виконання умов угоди постійно контролюють фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Чинний президент США Дональд Трамп у жовтні 2017 року виступив із вимогою перегляду ядерної угоди з Іраном.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив про плани "особисто поговорити" зі своїм іранським колегою Джавадом Заріфа в зв'язку з акціями протесту в Ірані.