ua en ru

Йорданія ратифікувала угоду про депортацію ісламського радикала Катади

Парламент Йорданії проголосував за ратифікацію угоди з Великобританією, яке робить можливим депортацію з Великобританії до Йорданії радикального мусульманського проповідника, йорданського громадянина Абу Катади. За повідомленнями, минулого тижня за це проголосували обидві палати парламенту, і для набрання чинності необхідний підпис короля Абдалли II, передає радіо "Свобода".

У Великобританії голосування за ратифікацію угоди очікують наприкінці наступного тижня.

В угоді про взаємну юридичну допомогу не йде безпосередньо про Абу Катада, але вона повинна зняти занепокоєння правозахисників, які до цих пір вважали неможливою депортацію радикала, якого в Йорданії звинувачують у тероризмі, а в Британії вважають загрозою національній безпеці.

Як очікується, після набуття чинності угоди Великобританія відновить зусилля для цієї депортації.

Уряд Великобританії вже більше десяти років, з 2002 р. домагаються депортації проповідника, але Абу Катада вже кілька разів через суди домагався зупинки планів депортувати його. Суди вирішували, що Абу Катада не можна екстрадувати до Йорданії через побоювання, що там він може не отримати справедливого розгляду справи і проти нього можуть використовувати докази, отримані під тортурами. За цей час він провів у Британії понад шість років в ув'язненні в процесі розгляду справ про депортацію, а судові витрати британської влади в процесах в його справах перевищили півмільйона фунтів.

Приблизно 53-річний Абу Катада, відомий також як Омар Махмуд Мухаммад Осман, палестинець із йорданським громадянством, перебуває в переліку осіб, на яких накладено міжнародні санкції Ради безпеки ООН за звинуваченням у зв'язках з терористичною мережею "Аль-Каїда". Як вважають, він був одним з головних помічників у Європі колишнього провідника "Аль-Каїди" Усами бін Ладена і натхненником цієї і ще кількох терористичних організацій.

Читайте також: Німеччина має намір депортувати з країни радикальних ісламістів