ua en ru

Інвестори з КНР звертають увагу на необґрунтованість перегляду "зеленого" тарифу

Рішення знизити "зелений" тариф, про який знову заговорили в кулуарах Національної комісії регулювання електроенергетики та комунальних послуг, і яке може бути прийняте вже на засіданні НКРЭКУ в суботу, 31 січня, може привести до мільярдних збитків у галузі. Про це заявляють учасники ринку.

Учасники ринку давно акцентували увагу на тому, що тарифи потрібно переглянути через зростання курсу євро. Однак лобісти традиційної енергетики ініціюють зниження стимулюючих тарифів для галузі відновлюваної енергетики. Найбільш дискримінаційні зміни пропонуються для сонячної енергетики.

Перегляд "зеленого" тарифу торкнеться і Китайської національної групи корпорацій по будівельним матеріалам (CNBM), представники якої прибули в Київ у зв'язку із стурбованістю долею своїх інвестицій. Загальна сума інвестицій компанії CNBM в "зелену" енергетику України, зокрема, сонячні електростанції, становить близько 1 млрд дол.

Фахівці зазначають, що збитки можуть зазнати не тільки підприємства альтернативної енергетики, але і банки, у тому числі ЄБРР і "Ощадбанк", які кредитували дані проекти, завдяки гарантованому законом "Про електроенергетику" незмінного рівня "зеленого" тарифу до 2029 р.

Однак всупереч законодавчим гарантіям і запевненням уряду про стабільність умов роботи в галузі, "зелені" тарифи хочуть зменшити, що і викликало стурбованість китайських інвесторів. За їх оцінками, сьогоднішній українського розмір "зеленого" тарифу для об'єктів генерації сонячної енергетики не є завищеним, а відповідає тим інвестиційним умов ведення бізнесу, які склалися в Україні. Аналітики і учасники ринку неодноразово відзначали в ЗМІ, що рішення НКРЭКУ приймаються кулуарно, без обговорення і економічних розрахунків.