ua en ru

Інвесторів, які працюють в пріоритетних галузях економіки, звільнять від податку на прибуток

Пільги, які отримають інвестори у рамках реалізації закону про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки, сприятимуть створенню нових підприємств, робочих місць, залучення інвестицій, як вітчизняних, так і іноземних. Що, в свою чергу, буде сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в Україні. На цьому у ході інтерв'ю телеканалу БТБ, акцентував увагу директор департаменту інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Мінекономрозвитку Віктор Коваленко.
Так, інвестори будуть звільнені від податку на прибуток. Преференції розраховані в цілому на 10 років - до 2023 року. Зокрема, передбачено, що перші 5 років (до 2018 року) інвестори будуть взагалі позбавлені від сплати податку на прибуток, протягом наступних 5 років (до 2023 року) процентна ставка складе - 8%.

Друга пільга, яка буде діяти до 2018 р., - право безмитного ввезення в Україну обладнання, комплектуючих або технологій.

Кроки, що робляться урядом для залучення інвестицій, на думку Віктора Коваленко, створили надійну основу для розвитку малого та середнього бізнесу.

"Ми отримали відмінний інструмент для залучення інвестора, як вітчизняного, так і зарубіжного. Це закон про стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях з метою створення робочих місць. Прекрасна можливість залучати інвестора для розвитку промислових потужностей в Україні. Ми в ході реалізації Закону хочемо надавати підтримку не тільки великим потужним підприємствам, але й середньому і малому бізнесу. Це вкрай важливо для нашої країни сьогодні", - наголосив Коваленко.
Він також уточнив, що критерієм для отримання державної підтримки для великих підприємств буде необхідність створити не менше 150 робочих місць із залученням інвестицій не менше 3 млн євро, для середніх - до 50 робочих місць і 1 млн євро інвестицій, для малих - не менше 25 робочих місць з обсягом інвестицій в 50 тис. євро.

Процедура отримання пільг прозора і проста. Приватний підприємець повинен підготувати проект, який відповідає критеріям закону (щодо залучення інвестицій, створення робочих місць, спрямованості на модернізацію економіки та переоснащення виробництва, екологічності). Обласна державна адміністрація розглядає запропонований проект (якщо є зауваження, надається можливість доопрацювати документ) і після схвалення передає в Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Мінекономрозвитку погоджує проект із заінтересованими центральними органами влади, а потім направляє до Кабінету Міністрів для затвердження. Після чого підприємство, що реалізує проект, набуває право користуватися передбаченими законодавством інструментами державної підтримки.

За словами Коваленко, для того, щоб уникнути зловживань, протягом 2 років проводиться моніторинг реалізації проекту для контролю його відповідності встановленим Законом критеріям. Якщо проект недостатньо активно впроваджується чи є відхилення від тих норм і критеріїв, які були задекларовані, то підприємця можуть зобов'язати компенсувати державі збитків у розмірі фактично отриманих їм пільг.