ua en ru

Інвестиції є ключовим фактором зростання економіки, - глава інвестгрупи ICU

Інвестиції є ключовим фактором зростання економіки, - глава інвестгрупи ICU

Внутрішні і зовнішні інвестиції є ключовим фактором

Внутрішні і зовнішні інвестиції є ключовим чинником, який може забезпечити зростання економіки в найближчі роки, а їх нинішній рівень недостатній для забезпечення відчутного розвитку. Про це заявив керуючий партнер інвестиційної групи ICU Пасенюк у своєму виступі на Українському фінансовому форумі в Одесі (Ukrainian Financial Forum 2017).

За його словами, рівень інвестицій в основний капітал за другий квартал поточного року склав 15.4% від ВВП, що вище, ніж 15.1% в цілому за 2016 рік і 13% роком раніше, і вказує на висхідну тенденцію. Однак рівень, необхідний для забезпечення економічного зростання, фінансист оцінює не менше ніж 20-25% від ВВП щорічно.

Перевага повинна віддаватися прямим інвестиціям перед борговим фінансуванням, а з точки зору валюти - номінованих у гривні фінансових інструментів.

Найбільш перспективними галузями для інвестування в найближчі два роки фінансист вважає сільське господарство, інфраструктуру та енергетику – сфери, в яких Україна має глобальну конкурентну перевагу або розвитку яких вона потребує для забезпечення довгострокової економічної стійкості.

"Ринкові тарифи і прозорі, незмінні правила створять умови для приходу інвестицій у видобуток, транспортування і дистрибуцію газу, нафти, вугілля, електроенергії. А розвиток конкуренції в цих секторах забезпечить мінімальні ціни для споживачів, при цьому наблизивши Україну до енергетичної незалежності", - зазначив керуючий партнер ICU.

Колосальним резервом для залучення інвестицій Пасенюк назвав ринок землі сільськогосподарського призначення, який повинен бути сформований після завершення земельної реформи. Потенційний обсяг інвестицій, отриманий від продажу землі знаходиться в державній власності, він оцінив в 15-20 мільярдів доларів США. Формування ринку, вважає фінансист, могло б початися з земель у державній власності.

Український ринок енергетики є другим за величиною резервом для залучення інвестицій і, більше того, потребує їх для запобігання техногенних катастроф і забезпечення стійкого зростання в майбутньому. У генеруючих і передавальних потужностей термін експлуатації вичерпаний на 70%-80%. Необхідний обсяг інвестицій для відновлення строків експлуатації оцінюється в 15-20 мільярдів доларів США.

Підвищити активність українського фінансового сектору та його залученість в інвестиційну діяльність, на думку експерта, має завершення процесу очищення балансів банків від неякісних активів.

Правосуддя і наявність прозорих і незмінних правил гри Пасенюк назвав системним фактором для зростання інвестицій.

"Тому одним з пріоритетів для всіх має стати судова реформа, яка забезпечить реальний захист прав власності та неупередженість прийнятих судами рішень", - підкреслив він.