ua en ru

Інвестиції у спільну розробку "Нафтогазу" і "Газпрому" структури Палласа складуть 1,5-2 млрд дол., - джерело

Інвестиції в спільну розробку "Нафтогазу" і "Газпрому" структури Палласа в Чорному морі та облаштування інфраструктури повинні скласти 1,5-2 млрд дол. Про це з посиланням на джерело в Міненерговугілля повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Пропозицію "Газпрому" вважають привабливою в українському Міненерговугілля ... У "Газпрому" є досвід розробки шельфу на Сахаліні і в Баренцовому морі. І головне - компанія має необхідні засоби", - повідомило джерело.

Також співрозмовник виданя стверджує, що в спільному підприємстві (СП) більше 50% акцій буде належати "Нафтогазу", що зобов'язує згідно з існуючим законодавством продавати весь видобутий газ на внутрішньому ринку. "Таким чином, СП буде працювати на енергетичну безпеку держави", - відзначає джерело

Також джерело видання в "Газпромі" стверджує, що угоду про розробку родовища в російської компанії "налаштовані підписати" в найближчі місяці. Російська монополія навіть схвалила програму освоєння ресурсів вуглеводнів на шельфі Чорного моря до 2030 року. "Відповідно до неї, структура Палласа розглядається як найбільш перспективний об'єкт на шельфі", - повідомили в "Газпромі".

Експерти здивовані пропозицією "Газпрому", повідомляє видання. Як відзначає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, російська монополія швидше зацікавлена в тому, щоб затримати розробку площі Палласа, ніж інвестувати в її освоєння. "По суті, Україна може за рахунок одного цього родовища повністю відмовитися на чотири роки від імпорту російського газу. У Росії це розуміють, і чекати, що "Газпром" буде своїми руками створювати альтернативу своєму паливу, наївно", - вважає він. Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський не виключає, що метою "Газпрому" в даному випадку може бути якраз затримка освоєння родовища. Марунич відзначає, що раніше Болгарія і Туреччина відмовили "Газпрому" у праві розробляти свої родовища на шельфі Чорного моря, побоюючись, що монополія під виглядом своєї участі буде затягувати роботи. "Більш правильно було б розробляти родовище самостійно", - додає Пашинський.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що представники ВАТ "Газпром", Gazprom International (100-процентна "дочка" "Газпрому") і НАК "Нафтогаз Україна" домовилися активізувати співробітництво щодо створення спільного підприємства (СП) з метою освоєння і розробки структури Палласа в північно-східній частині Чорного моря, що охоплює східну частину Керченсько-Таманського шельфу і територіально розташованої на кордоні Росії і України. За даними НАК "Нафтогаз Україна", загальні видобувні ресурси за категорією С3 можуть становити тут 12,2 млн т нафти і 120,7 млрд куб. м газу. Сукупні видобувні ресурси оцінюються компанією в 132,9 млн т умовного палива.