ua en ru

Інвестиції в нерухомість в Україні стають більш надійними

Останнім часом питання заощадження коштів придбанням нерухомості в Україні стає перед громадянами все більш прийнятним. Якщо дотепер найбільш традиційним варіантом інвестування були банківські депозити, то зараз вони втрачають свою адекватність, повідомляє консалтингова компанія "SV Development".Причин для цього декілька. У першу чергу ринок серйозно дестабілізована політичними подіями і не може генерувати прибуток. У банків серйозні проблеми з ліквідністю, тому вони залучають гроші у населення за надзвичайно завищеними ставками, що досягає зараз 27% річних. Однак далеко не всі з них здатні розплатитися за такі дорогі ресурси. У теж час багато установи зіткнулися з проблемою повернення раніше виданих кредитів.

Останнім часом питання заощадження коштів придбанням нерухомості в Україні стає перед громадянами все більш прийнятним. Якщо дотепер найбільш традиційним варіантом інвестування були банківські депозити, то зараз вони втрачають свою адекватність, повідомляє консалтингова компанія "SV Development".
Причин для цього декілька. У першу чергу ринок серйозно дестабілізована політичними подіями і не може генерувати прибуток. У банків серйозні проблеми з ліквідністю, тому вони залучають гроші у населення за надзвичайно завищеними ставками, що досягає зараз 27% річних. Однак далеко не всі з них здатні розплатитися за такі дорогі ресурси. У теж час багато установи зіткнулися з проблемою повернення раніше виданих кредитів.

Як правило, вони видаються за рахунок залучених на ринку депозитів, з якими також може виникнути питання зворотності. Внаслідок панічних настроїв населення банкіри вже зіткнулися з серйозним відтоком коштів з системи. У лютому вкладники забрали гривневі депозити на загальну суму близько 20 млрд. грн. Національний банк почав забезпечувати банки засобами, щоб перекрити відтік депозитів, проте далеко не всі з 180 українських банків можуть їх отримати.
Також зараз надзвичайно важко визначити банк, в якому кошти вкладника залишаться сохранными. За останній місяць на ринку з'явилося більше неплатоспроможних кредитних установ, ніж за два попередніх роки, їх робота була припинена і в них були введені тимчасові адміністрації. Особливу стурбованість викликає те, що з такими проблемами зіткнулися навіть великі фінансові установи. З урахуванням складнощів з пошуком інвесторів, які можуть бути зацікавлені в порятунку великих банків, ця проблема може стати спільною для всього фінансового ринку. Досвід, отриманий під час кризи, показав, що далеко не завжди вдається відновити платоспроможність великої установи.
Крім того, під питанням залишається сама збереження коштів, розміщених на банківських рахунках. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечує повернення депозитів населення, однак, лише на обмежену суму до 200 тис. грн. Це означає, що за розміщення більшого об'єму існує значний ризик втрати всіх заощаджень, так як великі внески виплачуються вже після ліквідації проблемного банку і розпродажу його активів. При цьому коштів може вистачити далеко не на всіх вкладників, а їх повернення може відбутися через тривалий час.
У такій ситуації альтернативою класичним банківським депозитам стає інвестування в більш надійні інструменти, наприклад, у сфері житлової нерухомості. Вона не тільки є стабільним продуктом, але і постійно зростає в ціні. У випадку інвестування В житло на ранніх етапах будівництва можна гарантовано розраховувати на збільшення її вартості мінімум на 25%. При цьому варто враховувати, що, як правило, зростання вартості квартири в комплексному проекті набагато вище, ніж, якщо забудовник зводить лише одиничні об'єкти. Примітно, що ризики інвестування коштів у нерухоме майно, коли мова йде про перевірених надійних забудовників, значно знизилися. Причиною цього є те, що криза 2008-2009 років змусила компанії, які не виконували свої зобов'язання перед клієнтами, піти з ринку. Надійні забудовники є публічними і їх назви регулярно оприлюднюються в різних рейтингах.
Крім того, нерухомість є багатофункціональним інструментом, так як її можна купувати не тільки для особистого користування, але і отримувати з неї прибуток. Її можна продати або здати в оренду і отримувати регулярний дохід. Найчастіше, дивіденди від ренти набагато перевищують можливості щодо отримання відсотків з депозиту. Інвестиційна привабливість нерухомості порівнянна з таким надійним інструменти, як золото.
В останні роки дорогоцінний метал додає близько 8-10% на рік, у той час як нерухомість дорожчає на 15%. Крім того, прибутковість інвестицій у нерухомість вище, ніж депозитна, через відсутність прихованих платежів. Вкладення коштів у житло не обкладається податком, тоді як зараз заплановано введення збору з доходів, отриманих у вигляді відсотків з депозитів. При цьому нерухоме майно є більш доступним активом для інвестора, в той час як депозити в банку можуть бути заморожені просто із-за загальних проблем на фінансовому ринку.

Інвестиції в нерухомість в Україні стають більш надійними