ua en ru

Intesa Sanpaolo виставила на продаж "Правекс-банк", - джерело

Італійська група Intesa Sanpaolo виставила на продаж "Правекс-банк".

Італійська група Intesa Sanpaolo виставила на продаж "Правекс-банк", пише видання "Комерсант-Україна".

В якості консультанта залучено BNP Paribas. Джерела стверджують, що "Дельта банк", "Альфа-банк" і "Фінбанк" вже провели due diligence "Правекс-банку", але взяли паузу до осені. Експерти оцінюють "Правекс-банк" у 120-200 млн дол., відзначаючи, що італійці можуть передумати продавати установу.

Відразу кілька джерел на банківському ринку розповіли виданню, що для продажу "Правекс-банку" його власник - італійська група Intesa Sanpaolo - залучила інвестиційного консультанта. Ним став італійський підрозділ французької групи BNP Paribas (група володіє "УкрСиббанком"). За словами фінансистів, аудит активу встигли провести три потенційних покупця: "Альфа-банк", "Дельта Банк", а також "Фінбанк" бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського. "Але італійці недостатньо добре підготували документи і не могли швидко надати цифри, які у них запитували по "Правекс-банку", - сказав один з банкірів. - Тому вирішили краще підготуватися і взяли паузу". Інший банкір додав, що переговори поновляться наприкінці серпня.

Читайте також: "Дельта Банк" підтвердив покупку "Астра Банку"

Потенційні покупці відмовилися коментувати можливу угоду і запропоновану за банк ціну. На питання, чому в Intesa Sanpaolo вирішили покинути Україну, представник групи заявив: "Наша політика - не коментувати чутки на ринку і спекуляції". Утрималися від обговорення і в українському офісі BNP Paribas.

За даними НБУ, на 1 квітня "Правекс-банк" займав 33-є місце за активами (5,54 млрд грн) із власним капіталом 1,01 млрд грн. Кредитний портфель становив 3,28 млрд грн, резерви під проблемні позики - 1,09 млрд грн. Intesa Sanpaolo SPA володіє 100% акцій банку.

Збиток минулих років в "Правекс-банку" становив 949,5 млн грн. Але в I кварталі цього року установа завдяки розформуванню резервів показало прибуток 598,1 млн грн, після чого з'явилася перша інформація про передпродажну підготовку. Це не перша спроба продажу банку. Кілька джерел повідомляли виданню, що на початку 2009 р. Intesa Sanpaolo зверталася до Леоніда Черновецького з пропозицією викупити банк назад за ціною одного капіталу, однак той відповів відмовою. У Intesa Sanpaolo цю інформацію досі заперечують. Акціонери ставили перед менеджментом "Правекс-банку" завдання розвивати корпоративний сегмент. Але установі, відділення якого знаходяться переважно в квартирах багатоповерхівок, складно реалізувати таку стратегію, хоча позики юрособам доросли до третини портфеля. При цьому банк є одним з лідерів сегмента автокредитування. Однак в 2012 р. група звільнила "корпоративщики" Сергія Наумова і банк очолив роздрібний спеціаліст Тарас Кириченко.

Фінансисти вважають, що мультиплікатор продажу "Правекс-банку" може виявитися максимальним, при якому іноземці залишали український ринок з початку кризи. "Якщо Правекс-банк дійсно вичистив проблеми, його можуть купити за вартістю капіталу", - зазначив заступник голови наглядової ради групи СЄПЕК Борис Тимонькін. Співробітники "Правекс-банку" стверджують, що майже всі його відділення генерують значний прибуток, в першу чергу завдяки комісійним доходам. "У банку гарна мережа, яка коштує не менше 70 млн дол, плюс нормальний кредитний портфель. За банк можуть заплатити 200 млн дол., - вважає керуючий партнер інвесткомпанії "Аваль Брок" Дмитро Полковський. - По-моєму, у цієї установи залишився непоганий портфель і мінімум проблем, адже вона активно продавала портфелі необслуговуваних кредитів весь час з початку кризи, а проблемних корпоративних клієнтів там набрати не встигли".

Це означає, що банк можуть продати за 1,6 капіталу, тоді як інші групи йшли з дисконтом 25-85%. Але вигідна за сьогоднішніми мірками операція меркне на тлі потенційного збитку від присутності в Україні. У 2008 р. Intesa Sanpaolo купила Правекс-банк у родини мера Києва Леоніда Черновецького за 504 млн євро (750 млн дол) з високим мультиплікатором в 6,5 капіталу. "Банк, який показує прибуток, можна не продавати", - вважає пан Полковський. У Intesa Sanpaolo що раніше не обіцяли сконцентруватися на італійському ринку, продавши дочірні банки.