ua en ru

В інтернатах з 1 вересня істотно обмежать прийом дітей, які мають батьків

В інтернатах з 1 вересня істотно обмежать прийом дітей, які мають батьків Фото: кількість дітей в інтернатах України поступово зростає

Кількість дітей-сиріт в Україні протягом останніх 15 років утримується в межах 90-104 тис. осіб

Міністерство освіти України має намір суттєво обмежити прийом до інтернатів дітей, які мають батьків, без крайньої необхідності. Про це повідомив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" міністр соціальної політики Андрій Рева.

За його словами, кількість дітей в інтернатних закладах України поступово зростає. В 2000 році в інтернатах містилося більше 99 тис. дітей, а на даний момент їх близько 106 тис.

"Найцікавіше інше. Тоді сиріт з них було 40%, а 60% мали батьків. Зараз - 8% сиріт, 92% мають батьків. Що відбувається? Коли сироти закінчилися, інтернати почали затягувати до себе дітей, які мають батьків", - сказав міністр.

За його словами, з 1 вересня Міністерство освіти має намір перестати приймати дітей у подібні установи без необхідності. Мається на увазі заборона на влаштування в інтернати дітей до трьох років за заявою батьків, крім випадків, коли необхідна паліативна допомога.

"Такі речі, в тому числі сирітство, ми стимулюємо фінансово. Потрібно повністю змінити механізм фінансування цієї системи", - відзначив міністр.

Як зазначає видання, кількість дітей-сиріт в Україні протягом останніх 15 років стабільно утримується в межах 90-104 тис. осіб. При цьому лише 10% з них перебувають під опікою або у прийомних сім'ях, і лише 5% дітей потрапляють у сім'ї усиновлювачів.

Нагадаємо,