ua en ru

"Інтерхім" забезпечила лікарні Одеської обл. ліками для хворих на гемофілію дітей

Одеська фармкомпанія "Інтерхім" самостійно закупила і безкоштовно передала медикам області препарат "Октанат", який постійно потребують хворі на гемофілію діти. Процедура передачі ліків відбулася в Одеській обласній дитячій клінічній лікарні.

З боку влади препарат приймала радник одеського губернатора Михайла Саакашвілі Марія Гайдар, яка курує медичну сферу. Разом з медиками лікарні вона прийняла упаковки ліків загальною вартістю понад 1,3 млн грн.

За словами лікарів, отриманої партії ліків вистачить на 2-4 місяці, в залежності від частоти їх використання для ургентних випадків. Всього в Одеській області 24 дитини страждають на гемофілію.

"Діти вкрай потребують ліків 2-3 рази на тиждень для профілактики кровотеч, тому що набагато легше запобігти, ніж зупинити. Цей препарат дорогий: одна ампула коштує більше 2-4 тис. грн. Кількості ліків, які ми сьогодні отримали, вистачить на три місяці", - розповіла завідувачка відділення дитячої гематології лікарні Наталя Молодець.

У свою чергу Гайдар додала, що за законом держава зобов'язана поставляти ці рідкісні медикаменти. Проте вже майже рік міністерство охорони здоров'я не проводить тендери на держзакупівлі, тому в лікарні воно не поступає. А в звичайних аптеках його також можна придбати.

"Ці ліки повинні були бути надані державою. Але сьогодні цього немає. І ми дуже вдячні компанії "Інтерхім", яка закупила ці ліки для дітей. Ми не будемо чекати допомоги з Києва, а будемо робити свої програми і закуповувати ліки, щоб діти завжди були забезпечені життєво - необхідними препаратами", - сказала вона.

В даний момент компанія "Інтерхім" розглядає можливість постачання в Одеську область вакцин, які так само тривалий час відсутні в одеській області.

"Існує гостра проблема вакцинації, яка ніяк не може зрушитися з мертвої точки. Через відсутність вакцин в Одеській області ми проводимо переговори, для того щоб зробити замовлення в Європі і поставити їх як можна швидше. Ми знайшли повне взаєморозуміння в Обласній адміністрації і спільними зусиллями ми зможемо вирішити цю проблему. При цьому, звичайно, ми сподіваємося, що держава почне виконувати свої функції. Поки ж, ми намагаємося полегшити життя людям", - заявив генеральний директор компанії "Інтерхім", додавши, що сподівається, що й інші одеські компанії приєднаються до його ініціативи.