ua en ru

Інновації допоможуть забезпечити Україні приріст ВВП, - Мунтіян

Україна - цікавий і перспективний партнер, як для Європейського союзу, так і для наших східних сусідів, завдяки унікальному геополітичному положенню, економічному потенціалу, але насамперед її інтелектуальному потенціалу. Про це заявив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, державами-учасниками СНД, ЄЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян, передає телеканал БТБ.

«Найважливіший ресурс, яким володіє Україна - це інтелектуальний потенціал», - сказав він.

Валерій Мунтіян нагадав, що з 1970-80 рр. Україна посідала перше місце у світі, за оцінками японських фахівців, за кількістю відкриттів і винаходів. За 22 роки незалежності Україні вдалося зберегти і примножити цей матеріал: вона займає лідируючі позиції у світі в космічній галузі, авіабудуванні, агропромисловому комплексі. За словами Мунтіяна, для реалізації цього величезного потенціалу України необхідно поєднання двох складових - притоку інвестицій (на прийнятних для України умовах) і інновацій.

«Ми повинні забезпечити сприятливе середовище. Щоб були реальні інвестиції в реальні сектори економіки, ми створили точки прориву, щоб ми могли реалізувати свій, насамперед, інтелектуальний потенціал. Бо саме інтелектуальний потенціал дасть нам найбільше зростання», - сказав Мунтіян.

За його словами, вчені підрахували, що найбільший ефект може дати інноваційна модель економіки - інновації можуть забезпечити приріст ВВП на 88%. «Сьогодні інвестори готові вкладати ресурси тільки в перспективні країни. За даними ООН, освіченість українців складає 99,3%. Це треба використовувати, тому я впевнений: у Україну будуть вкладати інвестиції. Найголовніше - зберегти активну молодь. Тому що наша головна інвестиція, перспектива і порятунок - це вкладення коштів у нашу молодь. У наше майбутнє. Починаючи з дитячого садка, шкільного виховання, вищої освіти, наукових працівників - саме вони є ядром, яке зможе забезпечити функціонування інноваційної економіки. І це дає надію, що наші діти, наші онуки зроблять те, що ми втратили», - підкреслив урядовий уповноважений.

Він також зазначив, що Україна проводить виважену зовнішньоекономічну політику, щоб не втратити жоден з важливих для неї ринків: ні Євросоюзу, ні Митного союзу. «Головне - правильний підхід, глибока грунтовна оцінка всіх позитивних і негативних моментів, пов'язаних зі зближенням, як з Європейським, так і Митним союзами», - резюмував Мунтіян.