ua en ru

Ініціатива Чорновол по конфіскації майна "регіоналів" торкнеться Порошенка, - політолог

Законопроект Тетяни Чорновол про спеціальний режим конфіскації майна екс-президента Віктора Януковича та низки колишніх урядовців може торкнутися Президента Петра Порошенка, який був одним із засновників Партії регіонів, а також міністром економіки в часи Януковича. Так політолог Віталій Боровець прокоментував законодавчу ініціативу, яка поки не пройшла голосування в парламенті.

"Суть документа проста і невибаглива - натисненням кнопки відібрати майно у людей, у яких ніяк не виходить відібрати його по суду. Наближається друга річниця Майдану і декому дуже хочеться відрапортувати про успіхи в справі повернення державі награбованого представниками минулої влади. А то і запустити в нього свої руки. Нехай хоч рішенням парламенту, якщо не виходить по-іншому", - заявив він.

За його словами, "законопроект очікувано викликав бурю критики у юристів і просто розсудливих людей, які розуміють, що підміна правосуддя голосуванням у Раді не лише суперечить Конституції, але і є самим простим і вірним шляхом повернути все назад за рішенням Європейського суду з прав людини та виплатити компенсацію Януковичу за завдані незручності".

"Але юридична грамотність ніколи не була сильною стороною вітчизняних політиків, так і державні гроші, коли мова йде про власному піарі, вони жаліти не звикли. Але, схоже, саме невгамовна тяга Тетяни Чорновол до народної любові, зрештою, законопроект і погубить", - заявив Боровець.

Він також зазначив, що "активна підтримка популістів всіх мастей так надихнула Чорновол, що депутат уже зібралася "удосконалити" закон".

"Як написала політик у своєму Twitter, вона "працює" над тим, щоб розширити його дію на всіх колишніх членів Партії регіонів. А це вже явний перебір. Поки закон прізвищами перераховував ворогів нової чесної влади, можна було розраховувати на підтримку більшості фракцій. Але якщо в законі з'явиться розпливчасте формулювання про конфіскацію майна деяких "регіоналів", нехай навіть обмежена верхівкою цієї партії, шанси на його ухвалення впадуть до нуля", - додав він.

Боровець зазначає, що в українському парламенті важко знайти фракцію, де не було б політиків, які не мали відношення до Партії регіонів.

"А якщо згадати, що одним із засновників партії, а потім ще і міністром економіки за часів Януковича, був сам нинішній президент Петро Порошенко, ситуація і зовсім перетворюється у вельми пікантну. Звичайно, можна пообіцяти президенту, що його особисто закон не торкнеться, що на його цукерки ніхто не зазіхає. Але Петро Олексійович навряд чи настільки наївний, щоб не прорахувати ситуацію і не уявити собі недалеке майбутнє, в якому якийсь інший президент, з косою на голові, доводить почате до логічного фіналу під бурхливі оплески виборців. Так що краще закон все-таки поховати. Від гріха подалі", - резюмував експерт.