ua en ru

Індекс NASDAQ виріс до максимуму за 13 років

Високотехнологічний індекс NASDAQ виріс до максимуму за 13 років. Почасти зростанню показника сприяла динаміка акцій Microsoft.

Високотехнологічний індекс NASDAQ виріс до максимуму за 13 років. Почасти зростанню показника сприяла динаміка акцій Microsoft.

Компанія Білла Гейтса оголосила про викуп акцій на суму 40 млрд дол. і підвищення дивідендів на 22%, чим викликала зростання котирувань з відкриття відразу на 2%. Правда підсумкове зростання виявивилося досить скромним - всього 0,4%, повідомляє телеканал "Росія 24".

Нагадаємо також, що нещодавно Microsoft купила мобільний бізнес фінської Nokia, після чого акції спочатку пристойно просіли, а потім почали висхідний рух і додали вже майже 9%.

Варто відзначити також зростання акцій Apple, які додали 1,16%, папери Yahoo! закрилися в плюсі на 1,25%, Intel подорожчала на 1,5%, а ось Google подешевшала на 0,19%.

Акції інших провідних гравців цієї галузі злетіли в ціні на тлі корпоративної інформації. Так, цінні папери Adobe Systems подорожчали на 5,5% після публікації в кінці дня позитивного квартального звіту. Акції Facebook додали в ціні 6%, знову подолавши рекордний бар'єр в 45 дол. за акцію після падіння протягом трьох сесій поспіль. Приводом послужило обговорення виходу Twitter на первинне розміщення акцій (IPO) і успішності IT-компаній на ринку в цілому.

Головним чинником, що впливає останній тиждень на торговельні майданчики по всьому світу, є очікування рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США щодо скорочення стимулюючої програми "кількісного пом'якшення". Точна інформація за обсягом перегляду з'явиться сьогодні, наприкінці дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС.

Спочатку передбачалося, що щомісячна програма виплат буде скорочена на 15 млрд дол. - з 85 млрд до 70 млрд дол. Однак за підсумками першого дня засідання FOMC стало відомо, що ФРС готова піти назустріч інвесторам, тому зараз очікується, що урізання програми складе не більше 10 млрд дол. Щомісячні фінансові вливання ФРС стали надійним інструментом стимулювання американської економіки і світових ринків, тому перспектива різкого скорочення цієї програми останній тиждень чинила негативний вплив на настрій трейдерів по всьому світу.

Також на користь невеликого скорочення стимулюючої програми кажуть макроекономічні дані. Опублікована напередодні доповідь за споживчими цінами показала їх зростання в серпні на 0,1% замість очікуваних 0,2%. Стабілізація інфляції дозволить ФРС урізати фінансування програми "кількісного пом'якшення" менш болісно.

За підсумками торгової сесії 17 вересня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 34,95 пункту (+0,23%) - до 15529,73 пункту, індекс S&P виріс на 7,16 пункту (+0,42%) - до 1704,76 пункту, індекс Nasdaq піднявся на 27,85 пункту (+0,75%) - до 3745,70 пункту.

NASDAQ - американський позабіржовий ринок, що спеціалізується на акціях високотехнологічних компаній (виробництво електроніки, програмного забезпечення тощо). Одна з трьох основних фондових бірж США (поряд з NYSE і AMEX), є підрозділом NASD, контролюється SEC. Власник біржі - американська компанія NASDAQ OMX Group. Крім NASDAQ, їй належать також 8 європейських бірж. Заснована 8 лютого 1971 року. Назва походить від автоматичної системи отримання котирувань, що поклала початок біржі. На даний момент на NASDAQ торгують акціями понад 3,2 тис. компаній.