ua en ru

Імпортні мита на окремі види м'ясної продукції в рамках СОТ потрібно переглянути, - УАК

Переглянути імпортні мита на окремі види м'ясної продукції в рамках СОТ у бік їх збільшення пропонує Українська аграрна конфедерація. Таким чином, вважають експерти можна буде говорити про більш ефективний захист внутрішнього ринку країни.

В УАК зазначають, що об'єктивну оцінку впливу членства України у СОТ на аграрний сектор нашої держави дати складно. Це пов'язано з тим, що основна частина цього короткого проміжку часу припадала на період фінансово-економічної кризи, період нестабільності та порівняно низького попиту на світових ринках.

Набуття Україною членства у СОТ збіглося з початком девальвації національної валюти, яка сприяла скороченню імпорту та стимулювала експорт.

Поряд із активним розвитком птахівництва, де Україна демонструє впевнене зростання, останніми роками почала розвиватися галузь свинарства. За 2010 рік обсяг реалізації свиней зріс більше як на 40%. Такого збільшення пропозиції при відсутності експорту внутрішній ринок не зміг „проковтнути", тому відбулося значне зниження закупівельних цін на свиней. Тому 2010 рік, у середньому по Україні, для підприємств, що займаються вирощуванням свиней, був збитковим. Рівень рентабельності становив мінус 7,8%.

Поточного року цінова ситуація покращилася, але не набагато. Значним фактором у формуванні цінової політики на ринку свинини продовжує бути відносно дешевий імпорт, від якого Україна захищена лише на 10%.

Так, за період 2008-2010 рр. імпорт свинини (передній край та його відруби, корейка та її відруби, необвалені, грудинка з прошарком сала та її відруби) збільшився на 41%, субпродуктів - на 63%, сала - на 23%.

Відтак, в УАК вважають, доречним перегляд імпортних мит на окремі види м'ясної продукції.