ua en ru

Ігор Філіпенко змінив Роберта Бровді на посаді гендиректора "Хліб Інвестбуда"

Роберт Бровді покинув пост генерального директора "Хліб Інвестбуд". Про це виданню "Комерсант-Україна" розповіли в Державній продовольчо-зерновій корпорації України (ДПЗКУ), в яку входить "Хліб Інвестбуд". Посаду гендиректора "Хліб Інвестбуд" зайняв Ігор Філіпенко, який є головою наглядової ради ДПЗКУ. А Бровді, який керував "Хліб Інвестбудом" з 2010 року, став комерційним директором компанії. У прес-службі "Хліб Інвестбуд" вчора відмовилися від коментарів, заявивши, що "кадрові зміни носять суто внутрішньоорганізаційний характер". Не став коментувати рішення компанії і Роберт Бровді.

Отримати коментарі нового керівника "Хліб Інвестбуд" Ігоря Філіпенка вчора не вдалося. Публічної інформації про нього небагато. За даними учасників ринку, він є співвласником торгово-розважального центру SkyMall, клініки "Медиком" і "Міжрегіонального інвестиційного союзу", який почав свою діяльність в середині 90-х на ринку нафтопродуктів Донецька. Офіційно ніхто з учасників ринку коментувати зміну керівництва "Хліб Інвестбуд" не став. А міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк сказав, що йому про це в даний момент нічого невідомо, незважаючи на те що держава володіє значною часткою в компанії.

Однак про плановані кадрові перестановки у вищому топ-менеджменті "Хліб Інвестбуд" знали відразу кілька високопоставлених учасників зернового ринку. Один з них розповів виданню, що "зміна Бровді пов'язана з цілим рядом питань, які накопичилися за час його керівництва". Зокрема, співрозмовник видання вказав на претензії Генпрокуратури з питання закупівлі зерна Аграрним фондом. У прес-службі Генпрокуратури повідомили виданню, що проводять досудове слідство за фактом нанесення чиновниками Аграрного фонду збитків державі на суму 340 млн грн. У березні 2011 року (тоді фонд очолював Олександр Маринець) Аграрний фонд уклав з приватним підприємством договір на закупівлю зерна на суму 1,5 млрд грн. Єдиною компанією, яка тоді оголосила, що за допомогою форвардних контрактів має намір закупити для Аграрного фонду 895 тис. т пшениці і жита на суму 1,55 млрд грн, стала "Хліб Інвестбуд".

Політика компанії після зміни її керівництва, схоже, кардинально не зміниться. "Новий керівник представляє все тих же людей, що і Бровді", - зазначив виданню високопоставлений учасник зернового ринку. Представники ринку пов'язують Ігоря Філіпенка з провладними структурами, в числі яких народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко. Отримати коментарі Іванющенко вчора не вдалося - його прес-секретар на дзвінки на мобільний телефон не відповідав.

Компанія "Хліб Інвестбуд" була створена в грудні 2004 року ДАК "Хліб України". У 2010 році власником 51% акцій компанії стала кіпрська Kalasar, засновники якої невідомі. В результаті вже в 2010/11 маркетинговому році "Хліб Інвестстбуд" увійшла в трійку найбільших зернотрейдерів України багато в чому завдяки держпідтримці - компанія отримала найбільші обсяги квот на експорт зернових. А за підсумками дев'яти місяців поточного маркетингового року (липень 2011-червень 2012 року) "Хліб Інвестстбуд" став найбільшим експортером (2,5 млн т зернових).