ua en ru

ІД фінансувала атаки в Європі через мережу компаній в Уельсі, - Sunday Times

ІД фінансувала атаки в Європі через мережу компаній в Уельсі, - Sunday Times Фото: прапор ІДІЛ (twitter.com)

ІД доставила військове обладнання для атак в Іспанію через мережу компаній, що працюють в Кардіффі

Терористична організація "Ісламська держава" фінансувала свої теракти в західних країнах і доставила військове обладнання для атак в Іспанію через мережу компаній, які працюють в уельському Кардіффі. Про це з посиланням на документи ФБР повідомляє газета The Sunday Times.

Зазначено, що через афілійовані фірми було переведено "тисячі фунтів" готівкою 32-річному американському екстремістові Мохамеду Елшінаві в американський штат Меріленд.

"Для здійснення злочинної схеми була використана компанія Ibacstel Electronics, через яку відправили в цілому 7,7 тис. доларів. Ці гроші були призначені "для завдання збитків або проведення терористичного нападу в США". Операції ІД, які проходять через Кардіфф, включають у себе замовлення на "блокування багів" (помилок в комп'ютерних системах - ред.), а також на програмне забезпечення, що допомагає запускати ракети", - йдеться в повідомленні.

Документи американських судів, які також виявилися в розпорядженні видання, показують шлях, який пройшли пов'язані з уельськими компаніями люди для маскування своїх дій.

Також видання зазначає, що через компанії в Кардіффі терористи доставили в Іспанію безпілотні літальні апарати для спостереження. Як підкреслили в ФБР, вони здатні ідентифікувати "цільові місця розташування". Як випливає з американських судових документів, на які посилається газета, ця поставка була організована влітку 2015 року на адресу в Мадриді. При цьому незрозуміло, хто отримав замовлення і чи залишилося обладнання в країні.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що міграційна політика, яка проводиться Європою, сприяє терактам.