ua en ru

IFC та фондова біржа "Перспектива" будуть співпрацювати у вирішенні проблеми стресових активів в Україні

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та фондова біржа "Перспектива" підписали угоду про співпрацю по створенню фінансових інструментів фондового ринку для вирішення проблеми стресових активів в Україні. Про це в ході засідання круглого столу заявив директор фондової біржі "Перспектива" Станіслав Шишков, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами С.Шишкова, підписана угода передбачає інтернаціоналізацію ринку для подальшого запобігання відтоку українським емітентів на іноземні ринки.
За його словами, програма IFC з подолання кризи на фінансовому ринку в Європі і центральній Азії спільно з фондовою біржею "Перспектива" планує протягом 2011-2012 рр. впровадити механізми і інструментарії активізації ліквідності. Також будуть розроблятися рекомендації щодо удосконалення існуючих та прийняття нових нормативних актів, які будуть встановлювати прозорі правила та стандарти для учасників вторинного ринку стресових активів. На думку директора фондової біржі, ці заходи дозволять банкам поліпшити свій кредитний портфель.
"Продаж стресових активів через фондову біржу - найбільш ефективний спосіб активізації ліквідності, що дозволить банкам швидше" одужати "від фінансової кризи, і відродити кредитування населення", - зазначив С.Шишков.
Він додав, що в перспективі, згідно з угодою, будуть вдосконалені стандарти оцінки проблемних активів розкриття інформації фінансовими установами, впровадження обороту цінних паперів, емітованих в процесі сек'юритизації стресових активів, спрощення вимог до лістингу таких цінних паперів на фондових біржах, а також бухгалтерського обліку продажу стресових активів.
"Ми налаштовані на спрощення звернення іноземних цінних паперів в України, спростити вихід українських емітентів на світові майданчики", - зазначив він.
С.Шишков додав, що найближчим часом буде створена робоча група з визначення критеріїв стрес-активів і переліку банків, у яких вони будуть купувати.
У свою чергу, голова представництва Державного секретаріату Швейцарії з питань економіки (SECO) Мануель Еттер наголосив на необхідності створення належної середовища в Україні для продажу стресових активів.
"На мою думку, це значно поліпшить здатність банків до відновлення кредитування", - зазначив він, додавши, що SECO на цю ініціативу виділила 2,3 млн дол.
"Угода між ІФС і фондовою біржею "Перспектива" є досить важливою для подолання кризи в українському банківському секторі", - зазначив М.Еттер.